Vad är några olika typer av kontaktlinser?

Kontaktlinser är små linser tillverkade av olika polymerer som är avsedda att sättas in i öga på hornhinnan för att korrigera synen, det är också möjligt att hitta kontakter som just ändra ögonfärg eller nya kontakter för kostymer. Det finns ett antal olika typer av kontaktlinser på marknaden, från klassiska "hårda" polymetylmetakrylat (PMMA) linser till dagliga engångsmaterial. En optiker kan ge mer råd om vilka typer som kan vara rätt för dig, beroende på dina unika behov och hälsa dina ögon, men det kan bidra till att få en allmän uppfattning om dina alternativ innan mötet med en optiker för att diskutera kontakter.

PMMA linser var bland de första kontakterna att släppas på marknaden. De är inte mycket bekväma, även om de är hållbara och de har ett långt liv, de flesta som vill ha mer långvariga kontakter föredrar att använda styv gas genomträngliga linser. Dessa linser hitta en balans mellan mjuk kontakter och riktigt hårt kontakter, under flera år med lämpliga användning. Stel gas permeables också komma med mindre risk för korneala irritation, eftersom de tillåter gott om syre till ögat, och de tenderar att ge en skarpare korrigering.

I en värld av mjuk kontakter, det finns många alternativ. Mjuka kontakter är gjorda av mer flexibla polymerer, vilket gör dem mer bekväma att bära. Det finns ett antal olika stilar av mjukt kontakter tillgängliga, dagliga engångsmaterial är avsedda att bäras gång och sedan kastas, är förbrukningsvaror utformad för att användas i tre till sex månader, och regelbundna mjuk kontakter kan pågå ungefär ett år med tillbörlig omsorg. Det är också möjligt att köpa längre använder mjuka kontakter, som kan vara kvar i en vecka för att en månad, det är inte säkert med vanliga sorter av mjuka kontakter, eftersom lång wear kontakter är särskilt utformade för detta ändamål, så att mer syre till öga än regelbundna kontakter för att minska risken för irritation och infektion.

Det finns också ett antal specialitet kontakter tillgängliga. Det är möjligt att köpa bifokala kontaktlinser, färgade linser kontakt med korrigerande recept, UV-blockerande kontakter och kontakter för att behandla astigmatism. Vissa optiker erbjuder också orthokeratology, som brukar kallas orto-k, linser. Ortho-K linser omforma faktiskt hornhinnan medan bäraren sover, låta folk gå utan korrigerande glasögon under dagen. Dessa linser är endast effektivt när det används regelbundet, eftersom hornhinnan kommer våren tillbaka om dessa speciella synkorrigerande linser har utelämnats i flera dagar. För dräkter, kan man köpa färgade kontakter eller kontakter som ändrar färg på hela ögat eller formen på eleven, dessa kontakter bör alltid köpas från ett tillstånd optiker för att säkerställa att de är rätt passform.

Oavsett vilken typ av kontaktlinser du väljer att använda, se till att ta väl hand om dem. Rengör alltid dina kontakter med en kontaktlins lösning efter att ha tagit ut dem för natten, och se till att linserna hålls i en ren behållare när de inte är i dina ögon. Om du får ont i ögonen, rodnad, svullnad eller andra obehagliga symptom, ta ut dina kontakter och boka tid hos din optiker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.