Hur är tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar besläktade?

Gum sjukdom och hjärtsjukdomar verkar vara relaterade, tack vare flera omfattande studier i början av 2000-talet som tydde på att personer med parodontit var dubbelt så stor risk för att också ha kranskärlssjukdom, tillsammans med andra hjärt-relaterade sjukdomar. Ett par teorier för att förklara sambandet mellan tandköttet sjukdom och hjärtsjukdom är satta och testats med ytterligare vetenskaplig forskning. Även om dessa studier inte slutgiltigt bevisat att tandköttssjukdomar orsaker hjärtsjukdom, de har tydligt visat att det finns ett samband mellan de två.

Vissa forskare hävdar att sambandet mellan tandköttet sjukdom och hjärtsjukdom har att göra med bakterier i munnen. Personer med svår tandköttsproblem upplever ofta blödande tandkött, och skråmor och skärsår i tandköttet kan vara ett sätt för bakterier att komma in i blodomloppet. Om bakterierna inte angrips av immunsystemet i tid, kan den nå hjärtat och kan orsaka en infektion såsom endokardit eller skada andra organ.

Dessutom vissa orala bakterier tycks utsöndra klibbiga proteiner som kan tillåta dem att fastna på väggarna i artärerna, snarare än att sopas bort av blodflödet. Eftersom bakterierna samlas, bidrar de till att förträngning av artärerna som hänger samman med hjärt-kärlsjukdom. Bakterier kan också främja bildningen av blodproppar som allvarligt kan skada hjärtat. Vissa forskare hävdade att dessa bakterier skall fastna i immunsystemet, men när läkarna som ingick i urvalet och odlade arteriell plack, upptäckte de kolonier av muntliga bakterier glatt förökar sig i sina petriskålar, vilket tyder på att immunförsvaret verkar ha problem med att stoppa muntliga bakterier i blodomloppet.

I studier som försökt undersöka sambandet mellan tandköttet sjukdom och hjärtsjukdom, Forskarna tittade på stora urval av individer med och utan hjärtsjukdom och tandköttsproblem. Vad de upptäckt är att tandköttsproblem är kopplad med hjärtsjukdom, och kulturer med bakterier från munnen kan ofta användas som en prediktor för hjärtsjukdom, mycket på samma sätt som kolesterolvärden utnyttjas.

Uppenbarligen vill ingen tandköttssjukdomar. Eftersom förebyggande av tandköttssjukdomar kan också sänka din risk för hjärtsjukdom, det är en bra idé att använda tandtråd och borsta regelbundet och att besöka en tandläkare regelbundet för rengöring av tänder och checkups. I vissa fall kan människor behöver också ta antibiotika innan tandingrepp, för att minska risken för endokardit, detta är något du bör diskutera med din tandläkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.