Är sömmar eller Staples Bättre för att avsluta ett sår?

Det finns nu flera sätt att försöka stänga ett sår. Stygnen kommer att tänka som en traditionell metod, men många läkare använder häftklamrar, som gör snabbare arbete för nedläggning av ett sår. Ett annat sätt att avsluta ett sår som har vunnit i popularitet är att använda lim, (i huvudsak en metod som liknar superlim) för ytliga sår stängning som ger minimala ärr.

Överväganden dem effektivare alternativ för att avsluta ett sår är oftast baserade på ett par saker. För det första kan djupet av såret påverka vilka val har gjorts. För det andra, hur mycket ärrbildning resultat från ett sår är en faktor viktigt att patienter och läkare lika. Slutligen läkare överväga om någon av ovanstående metoder är mer sannolikt att leda till infektion.

Ett par studier på 1990-talet föreslog att stänga ett sår med klammer var att föredra på grund av lägre förekomst av infektion. En av dessa studier gjordes på fisk, så det är lite svårt att berätta om högre incidens av infektioner kan vara ett resultat av simmar omkring i vattnet. Studier på 2000-talet tyder på att i de flesta fall är det liten skillnad i infektionsfrekvensen mellan sömmar och häftklamrar. De flesta forskningsrapporter slutsatsen att varje metod för att stänga ett sår har sina fördelar och nackdelar.

Staples är mer sannolikt kommer att användas snabbt och kan orsaka mindre ärrbildning eftersom de är exakta. De kan vara mest praktiska i akutavdelningar, där läkare måste rutinmässigt utför små operationer tillslutning av sår och har ont om tid. Eftersom de kan tänkas vara relaterade till lägre sårinfektioner, när du stänger ett sår, kan de ha en bästa första alternativet. Men ett sår sydd av en professionell kan ha mycket litet ärr också. Å andra sidan, om du har en första år bosatt sy ditt sår, kanske du gillar inte resultaten. Suturer tekniker tar praktiken att lära sig, och inte alla läkare är lika skickliga, precis som inte varje person är bra på att sy.

För små, till och med sår, kan akrylpolymerer vara en mycket bättre väg att gå än någon häftklammer eller suturer för att stänga dem. Mycket beror på det område som kräver nedläggning, ett tryck som kan utövas på detta område, och läkarens personliga preferenser. Eftersom detta är en fråga om en viss debatt kanske du vill diskutera i förväg med din läkare för-och nackdelarna med att använda häftklamrar, stygn eller polymerer.

Du behöver inte alltid få ett val, särskilt i en nödsituation, men om du har en planerad operation, har du tid i förväg för att diskutera fördelarna med varje metod för nedläggning ett sår med din läkare. Vidare om du har någon typ av operation som är på ett synligt område, diskussion med din kirurg om metoder är viktigt, eftersom du vill minimera ärrbildning. Det bör noteras att eventuella sår kan orsaka ärr oavsett metod, och eventuella sår kan bli infekterade. Det är också sant att vissa människor har hud ärr lättare än andra människor gör. Även den bästa metod som föredras för en sårslutning kan fortfarande leda till större ärrbildning än du skulle vilja om din kropp händer att producera mer ärrvävnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.