Är plastflaskor verkligen farligt för min hälsa?

Vissa plastflaskor tros vara potentiellt farliga för människors hälsa, eftersom de innehåller kemikalier som kan orsaka hälsoproblem. Som en sammanfattning tumregel, numrerade hårdplast 2, 4 eller 5 i allmänhet anses vara säker, medan plast är märkta 1, 3 och 7 tros vara potentiellt farliga, särskilt om de återanvänds. På grund av farhågor om säkerheten i plastflaskor, vissa konsumenter föredrar att använda metall eller glas-flaskor för drycker.

Flera kemikalier som används vid tillverkning av vissa plaster är av intresse. Den första är bisfenol A (BPA), som är känt för att vara ett endokrinstörande, vilket innebär att det orsakar en hormonell obalans. BPA har kopplats till cancer hos försöksdjur, och det finns en viss oro att det också kan orsaka cancer hos människor. BPA är framför allt närvarande i Lexan, ett hårdplast som bär nummer 7, Lexan flaskorna säljs ofta som ett miljövänligt lång användning vattenflaska innan riskerna för BPA hade förverkligats fullt ut.

Ett annat kemiska oro i plastflaskor är Bis (2-etylhexyl) ftalat (DEHP), en kemikalie som används som mjukgörare. DEHP finns i flexibel plast med siffror som 1 och 3, dessa plaster är ofta utformade för engångsbruk, och som inte är avsedda för utökad återanvändning. DEHP är också tros ha en potential för endokrina störningar, och det har samband med fetma i en del studier. Andra kemikalier som används vid tillverkning av plast kan innehålla saker som klor, som i allmänhet inte bra för människors hälsa.

De kemikalier som finns i plastflaskor kan läcka ut sitt innehåll på flera sätt. Utökade regelbunden användning kan resultera i läckage och urlakning kan påskyndas genom skador på flaskan, värme exponering och rengöringsmedel. Som kemikalier läcka ut i innehållet i flaskan, utgör de en risk för någon dricka från flaskan, som kan svälja dessa kemikalier omedvetet. För människor som använder mycket plastflaskor, långvarig exponering genom urlakning kan leda till hälsoproblem i framtiden.

Plast märkt med ett "1" är avsedda att användas en gång, och sedan återvinnas. Sådana plaster är i allmänhet anses vara säkra för ett enda användningsområde, vilket förklarar varför de ofta används för att paketet läskedrycker, men en del människor känner att de inte skall återanvändas. Återanvändning av dessa plastflaskor kan placera konsumenterna i risken för utlakning och DEHP exponering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.