Vilka olika typer av ortodontisk apparatur?

En ortodontisk apparat är alla anordningar som används för att justera form eller anpassning av tänder eller käken struktur. Ortodontisk apparatur finns i en mängd olika stilar beroende på vilka specifika ortodontisk frågeställning behov. Vissa enheter måste vara monterad på tänderna eller i munnen vara mest effektiva, medan andra flyttbara av patienten.

En av de vanligaste typerna av fasta ortodontisk apparatur är hängslen, där små keramik eller metall parentes är bundna till mitten av tänder. En metalltråd är sedan sprang horisontellt genom fästena för att ansluta dem. Tråden trycker lätt på tänderna att sakta räta ut eller flytta dem över tiden.

fast utrustning kan också användas för att behandla problem med käken struktur eller anpassning. Om käken är för smal, kan munnen inte har plats för alla i tänderna, vilket kan resultera i tänderna blir sneda eller överlappar varandra. En palatal expander är en ortodontisk apparat som används på människor med överfyllda tänder. Det är en tunn bit metall som passar direkt över taket i munnen och krokar runt ryggen kindtänderna. Metallen innehåller en skruv som dras åt varje dag, som sakta utvidgar taket i munnen för att ge mer utrymme för tänder.

Flyttbar ortodontisk apparatur är anordningar som lätt kan tas bort av patienten. Huvudbonader är en löstagbar apparat som fixar utskjutande tänder som orsakats av en smal överkäken. Hängslen eller ståltrådar fästs runt ryggen tänder, medan en avtagbar rem som kallas en rosett bärs runt nacken. De hängslen kan bifoga till ändarna av fören att sätta press på käken. Enheten är normalt bärs dagligen vara mest effektiva, men kan lätt tas bort av patienten.

Hållare är en typ av ortodontisk apparat som kan vara fast eller avtagbar. De är i allmänhet bärs efter andra ortodontiska arbetet har slutförts för att stabilisera tänder och hindra dem från att flytta tillbaka till sina ursprungliga positioner. En fast hållare är en keramisk form av taket i munnen och är varaktigt fäst. Avtagbara packboxar är vanligtvis av plast som passar över taket i munnen och trådar som fäster på baksidan tänderna. De är vanligtvis används nattetid under minst nio månader efter ortodontisk arbetet är färdigt, men kan användas längre.

ortodontisk apparatur kan också användas för förebyggande skäl. En mun vakt är ett löstagbart gjuten plastbit som passar direkt på tänder och används för att skydda tänder och käkar vid fysisk aktivitet eller idrottstävlingar. En annan typ av förebyggande apparaten är nattvakten, en flyttbar plastbit som passar över tänderna och bärs över natten. Det är allmänt rekommenderas för personer som gnissla tänder när de sover.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.