Vilka olika typer av kolesterol medicin?

Det finns fyra olika typer av kolesterol medicinering. Dessa inkluderar statiner, niacin, galla-syra hartser, och fibric derivat syra. Var och en arbetar på ett annat sätt att behandla höga kolesterolvärden. I många fall är patienterna ordinerats mer än en drog, eller mer än en typ av läkemedel, för att uppnå önskat resultat.

Statiner block kolesterol i levern. Dessa läkemedel är den första försvarslinjen för behandling av högt kolesterol. De lägre med låg densitet lipoproteiner (LDL), eller "onda" kolesterolet, och milt höja hög densitet lipoproteiner (HDL), eller "goda" kolesterolet. De är också effektiv på att sänka triglyceridnivåer. Biverkningar av statiner ingår tarmproblem, leverskada, och i sällsynta fall, muskelsvaghet.

Niacin är ett B-vitamin komplex som finns i livsmedel och i högre nivåer av recept. Det sänker effektivt LDL-kolesterol och höjer HDL-kolesterol. Niacin från kosttillskott eller källor livsmedel bör inte användas för att behandla höga kolesterolvärden. Endast en kvalificerad läkare eller sjuksköterska kan ordinera en lämplig mängd niacin på individuell basis. Over-the-counter formler är också tillgängliga, men bör endast användas under en läkares övervakning. Biverkningar av niacin inkluderar klåda, stickningar, rodnad och huvudvärk.

Bile-syra plaster är receptbelagda läkemedel som minskar LDL och totalt kolesterol. De binder med galla i tarmarna, om de hindrar den från att tas upp i blodomloppet. Galla består främst av kolesterol och galla-syra hartser arbete genom att begränsa kroppens totala utbudet.

Biverkningar av dessa läkemedel inkluderar magbesvär, förstoppning och gas. De kan också störa kroppens upptag av vissa vitaminer och andra läkemedel. Information till en läkare för alla över receptfria och receptbelagda läkemedel och kosttillskott är nödvändiga innan galla-syra plaster.

fibrater, som också kallas fibrater, används för att sänka LDL-kolesterol och triglycerider, medan ökar HDL-kolesterol. Vetenskap är oklart om hur detta fungerar kolesterol medicin. Man tror att fibrater ökar nedbrytningen av triglycerider partiklar, minskar produktionen av lipoproteiner, och samtidigt medföra att nya HDL partiklar i kroppen.

Biverkningar av fibrater omfatta magbesvär, trötthet, illamående, kräkningar, yrsel, huvudvärk och dimsyn. Fibrater kan interagera med andra kolesterol läkemedel som statiner, vilket leder till muskelnedbrytning och eventuella njurskador. Andra interaktioner kan inträffa hos patienter som tar blodförtunnande medel som warfarin och orsaka kraftig blödning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.