Vilka olika typer av huvud-halscancer?

Huvud-och halscancer är en cancer som uppstår på huvud eller hals regionen, även i näshålan och struphuvudet, samt mun och svalg. Huvud-halscancer kallas ibland tyst mördare eftersom de ofta inte upptäcks förrän cancern sprider sig till lymfkörtlar i nacken. Om fångat tidigt, de flesta huvud-och halscancer är mycket behandlas med kirurgi, kemoterapi eller strålterapi. Dessa typer av cancer är vanligen i samband med miljö-eller livsstilsrelaterade riskfaktorer, som rökning eller exponering för ultraviolett (UV) ljus. Dessa cancerformer är indelade enligt om de kommer från huvudet eller nacken region, såsom i munnen, halsen eller struphuvudet.

Oral cancer är en huvud-och halscancer som har sitt ursprung i munnen. Det börjar i allmänhet som en liten skada i munhålan och sprider sig snabbt, vilket gör vägen till näshålan eller bihålor region. Enligt munhålecancer kategori finns det flera typer av cancer. Adenocarcinom finns i spottkörtlarna, medan lymfom sker i lymfan vävnader. Mest munhålecancer är en skivepitelcancer på läpparna eller vävnader beklädnaden munnen, påminner om hudcancer.

huvud-och halscancer som uppstår i svalget kan delas in i tre typer. Nasofaryngealt cancer uppstår där näshålan och övre delen av halsen ansluta. Orofaryngeal cancer inträffar i mitten av halsen där basen av tungan och tonsillerna. Hypopharyngeal cancer uppstår längst ner på halsen, nära det område som pyriform bihålorna är belägna, och tenderar att vara diagnostiseras i sena stadier av cancer. Det är därför hypopharyngeal cancerformer har de sämsta överlevnaden av någon cancer i svalget.

larynx cancer är en huvud-och halscancer som börjar i struphuvudet. Glottisöppningen cancer uppstår på själva vokala veck. Supraglottisk cancer som händer i vävnaden precis ovanför sång veck, medan subglottic cancer uppstår i vävnaden under den vokala veck. Larynx cancer har kopplats starkt till rökning. De flesta larynx cancer är glottisöppningen cancer, med supraglottisk cancer nästa vanlig typ och subglottic cancer mest sällan förekommande.

Luftstrupen är luftvägarna genom vilka luften passerar genom den mänskliga kroppen. Cancer i luftstrupen är inte nödvändigtvis ett huvud och hals cancer. Även om det kan klassificeras som sådana eftersom biologi är så lik den andra huvud-och halscancer är luftstrupe cancer faktiskt har undersökt en lungcancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.