Vilka är skillnaderna mellan allergi och en kall?

Telling skillnaderna mellan allergier och en kall är ofta en fråga om att förstå symtom av varje. Ur en rent medicinsk synpunkt allergier är en histamin svar på saker du är allergisk mot, som pollen, mögel eller kvalster. Förkylningar, å andra sidan, är kroppens reaktion på att hantera ett virus, vanligtvis en uppsättning av hundratals rhinoviruses. Det kan finnas likheter mellan de två, men skillnaderna mellan allergier och en kall kan hjälpa dig att förstå hur man bäst ska ta itu med dessa särskilda villkor.

En av de tidiga skillnaderna mellan allergier och en kall är symptomdebut. Allergier då ske snabbt, med alla symptom, som rinnande näsa, kliande ögon och Scratchy hals händer inom några timmar efter exponering för allergener. Cold symptom tenderar att utvecklas under ett par dagar. Du kanske en dag ha en något överbelastad näsa och en något Scratchy hals, men det kan ta flera dagar innan symtomen utvecklas till en fullt utvecklad förkylning.

Nasal ansvarsfrihet kan också betyda en av skillnaderna mellan allergi och ett kall. Allergisk nasal svar tenderar att visa ansvarsfrihet som är tydlig eller vitt, och ganska tunna. Under de första dagarna av en förkylning, är nasal ansvarsfrihet tjockare, ibland så tjocka att det är svårt att rensa näsan genom att blåsa det. Du bör notera med antingen allergi eller förkylning fortsatt nasal ansvarsfrihet som blir tjock brun, mörkt gula eller gröna kan tyda på en sinus-infektion.

Hur länge du fortsätter att ha symptom också kan hjälpa dig att avgöra skillnaderna mellan allergier och ett kall. Generellt en kall varar i sju till fjorton dagar. Allergier, speciellt säsongsbetonade sådana, kan pågå i tre veckor till flera månader. Förkylningar kan inträffa när som helst på året, men allergier mot pollen kan förekomma oftast på våren och hösten.

Både allergier och förkylningar kan orsaka känslor av trötthet, huvudvärk, nysningar, hosta och astma. Men en av skillnaderna mellan allergier och en kall är att förkylningar från vissa virus kan orsaka en lätt feber. Allergier, trots att de kallas ofta för hösnuva sällan orsakar feber om du inte har en sinus infektion.

Du kan också märka att du kan avgöra skillnaden mellan allergier och en kall av de mediciner du tar. Om du tar en avsvällande kommer detta att vara svårt att avgöra. Men om du tar ett antihistamin, dina allergiska symptom kommer sannolikt att lösa snabbt, och får inte återvända förrän du är på nytt utsätts för allergener. Ett antihistamin kan ge mindre lindra förkylningssymtom, men det kommer inte att eliminera dem.

Även om likheter finns i dessa två irriterande villkor, som erkänner skillnaderna mellan allergier och en kall kan hjälpa till att förebygga allergier. Om du vet att du är benägen att säsongsbunden allergi, kan många antihistaminer hjälpa dig nästan helt eliminera allergiska symtom. Det är mycket svårare att förhindra en kall, men bra handtvätt rutiner till stor hjälp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.