Vilka är riskerna med Delvis Hydrogenerad Oil?

delvis hydrerade olja är numera ofta känt av den mer vanliga namnet av transfetter. Oljan genomgår en process där vätgas skall läggas till det, vilket skapar solidifiering till ett visst belopp. Detta gör det önskvärt som ett substitut för saker som smör, som är dyrare och har en tendens att bli härsken i förpackade livsmedel. Under lång tid var det vanligt att hitta livsmedel chock full av transfetter eftersom konsumenter tycktes föredra dem. Detta förändras snabbt på grund av de hälsorisker de utgör, och många stora livsmedelstillverkare rusar ersätta transfetter med andra ingredienser.

Det finns onekligen en fara att äta delvis hydrerad olja av något slag. Det har visat sig att kraftigt höja risken för vissa former av hjärt-kärlsjukdom. Transfetter från delvis hydrerad olja upp "onda" kolesterolet eller låg densitet lipoproteiner. Detta skulle vara illa nog, men det finns också bevis för att transfetter lägre "goda" kolesterolet eller hög lipoproteiner densitet. Ökningar av detta slag kan orsaka plack byggs upp (ateroskleros) i artärerna, vilket i sin tur kan höja risken för stroke.

En annan av de faror som delvis hydrerade olja är att det motsvarar större chanser att utveckla typ 2 diabetes. Detta villkor kan skada njurarna, ögonen och hjärtat. Det finns vissa behandlingar som kan fördröja skadan, men det måste fråga sig varför människor skulle riskera det när de vet vad man ska undvika, men säkert finns det andra saker som höjer risken för denna sjukdom också.

Det spelar måste förstå att det finns en stor skillnad mellan bra och dåliga fetter. Även delvis hydrerade olja anses numera en av de mest farliga produkter att konsumera, det betyder inte att alla fetter är dåliga. Bra fleromättat eller enkelomättade fetter faktiskt kan ge hälsa när de används i rimliga mängder. Ibland måste man vara uppmärksam om att läsa etiketter dock, och vara säker på att någon olja inte har ordet "hydrerad" associerade med den.

Intressant

är det också skillnad i transfettsyror. Smör, till exempel, innehåller några transfetter, men dessa har inte visat sig skapa samma risker som delvis hydrerad olja. Man tror att hydrogenering processen är särskilt farlig och att de flesta människor skulle vara bättre att äta en enkel mättat fett som smör än de skulle ha om de konsumeras saker som margarin tillverkas av hydrerad olja. Självklart är det klokare att hålla sig till att äta främst enkelomättade fetter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.