Varför säger folk "Bless You" När du nyser?

För många av oss, säger "Gud välsigne dig" eller "Gesundheit" efter någon annans nysning är en förutsättning svar eller reflexiva åtgärder. När vi hör en högljudd nysning kommer nästa ord ur våra munnar vara en välsignelse av något slag. Men varför säger vi "Prosit" direkt efter någon annans nysa? I huvudsak är det på grund av århundraden av religion och tradition. Genom att inte säga "Gud välsigne dig" eller något liknande, kan du ställa dig upp för ett ännu större problem på vägen.

Från några tolkningar av den judisk-kristna synvinkel, våra hjärtan och tankar har ingenting på våra näsborrar. När Gud bestämde att skapa människan från stoftet på jorden, blåste han livets ande i människans näsborrar. I många andra religioner, är näsborrarna anses vara en gateway mellan det andliga och fysiska världarna. När någon nyser kan han eller hon får utvisa några av de livskrafter eller sprit skickas med Skaparen. Genom att säga "Gud välsigne dig", är det troligt att du förhindrar onda andar från att komma in den lidande kropp genom näsborrarna.

Det finns också en teori att under den mörka och medeltiden, en våldsam nysning ofta var en föregångare till fruktade sjukdomar som pesten. När någon nös, de som ligger närmast honom eller henne utfärdat ett omedelbart "Gud välsigne dig" för att avvärja de onda krafter som ledde till sjukdom och lidande. Välsignelsen var inte så mycket för hälsan för sneezer, men för en fortsatt god hälsa för dem som kom i kontakt med den utvisade slem. Vissa källor säger påven Gregorius jag populariserade gemensamt utnyttjande av välsignelser som han reflexmässigt välsignade dem som nös i hans närvaro.

Även en nysning kan också sätta igång ett "Prosit" svar från åskådare, särskilt om det är en kraftfull skitkul. Några vanliga rykten om nysningar tyder på att en människas hjärta slutar slå, kan trycket få en stroke eller ögonen kan blåsas ut ur sina hålor under en våldsam nysning. Den omedelbara "välsigne dig" svar anses vara ett uttryck för tacksamhet att sneezer inte upplevde någon av dessa händelser. Den tyska välsignelse Gesundheit betyder "Må du kallas frisk", och troligen upp den amerikanska folkspråk följande invandring för Pennsylvania nederländska och andra tyska befolkningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.