Varför är det så svårt att somna när jag är trött?

Många människor har haft obehaglig upplevelse att inte kunna sova trots total utmattning. Om du är trött, somna eller vistas på det sättet kan paradoxalt nog svårt för många skäl. Stress, brist på rätt kost och inte ta väl hand om din kropp kan alla påverka din sömn, särskilt om du är trött.

Det är viktigt att förstå varför du är så trött att börja med. Om du går igenom en stressig tid på jobbet eller i ditt liv, kan din utmattad hjärna verkar inte kunna stänga av och låta dig sova. Att vara trött som ett resultat av stress är vanliga, om du upplever känslomässiga eller psykiska trauman, kan du förlora tillfälligt kontrollen att slappna av.

Trötthet kan också leda till en oförmåga att sova eftersom du försöker för hårt. Om du någonsin har upplevt en natt där du låg vaken tänker "jag måste sova varför kan jag inte sova?" Du kan behålla medvetandet genom dina ansträngningar att tvinga sig in i sömnen. Detta kan också vara relaterad till ångest över att inte få tillräckligt med sömn, att veta att du måste stiga upp i några timmar och behöver all sömn du kan hantera.

I vissa situationer där du är trött, du kan ha försummat att ordentligt ta hand om din kropp. Även om du inte är hungrig eller törstig, brist på bra, nyttig mat och tillräckligt med fukt räcka för att hålla dig vaken. Om du är i ett upptaget eller påfrestande tid, försök att se till att du får en hälsosam middag åtminstone, och se till att du dricker mycket vatten. Stress på kroppen kan leda till stress på sinnet, vilket i sin tur kan hindra dig från att sova när du mest behöver det.

Många människor som trött försöker ta igen det under dagen genom att dricka koffeinhaltiga drycker såsom kaffe. Även om detta kan ta dig igenom dagen kan det egentligen bli kontraproduktivt eftersom det kan förlora dig ännu en natt av vila och lämna dig ännu mer utmattad nästa dag. Om du är trött, försök att sluta dricka koffein i början av eftermiddagen, se till att den kommer att vara ur ditt system genom läggdags. Drick vatten eller lågt socker, kalla drycker att vakna upp dig själv om det behövs.

Trötthet kan också leda dig till försummelse goda motionsvanor. Du kan verkligen få utmattad sitter vid en dator hela dagen, men detta är inte detsamma som trötthet orsakad av fysisk ansträngning. Om din kropp inte är att upprätthålla ett tillräckligt antal fysiska aktivitet, kan det inte känner av behovet av att stänga ned och vila trots att du gärna skulle vilja det. Även om du är trött, försök med en trettio minuters promenad efter jobbet eller när du har tid. Var noga med att inte göra mycket aerob aktivitet strax före sänggåendet, men eftersom det kan vara kontraproduktivt.

För att hjälpa dig sova när du är trött, ge dig själv tid för fokuserad avslappning före sänggåendet. Istället för att floppa ner med TV, försöka läsa en gammal favorit bok, göra lite ljus yoga eller meditation, eller ta ett långt bad. Bidra med att skapa ditt sovrum att vara en sömngivande läge genom att hålla den ren, tydlig och fredliga. Mejeriprodukter som mjölk innehåller mycket tryptofan, som kan bidra till att göra dig sömnig. Att göra en kopp varm mjölk med lite kanel en nattlig vana kan vara ett utmärkt sätt att få kalcium och hjälpa dig somna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.