Vad ska jag förvänta mig av livmodern FIBRÖS embolisering?

livmodern fibroid embolisering (UFE) är ett kirurgiskt ingrepp som används för behandling livmodern fibrösa tumörer. Dessa tumörer, som också kallas myomas, växa på livmoderväggen. Alla uterin muskelknutor är godartade, och bara sällan utvecklas till cancer, men trots det kan ge obehagliga symtom. Under uterin fibroid embolisering förfarande blodflödet till tumörer är begränsad så att de kommer att krympa.

livmodern fibroid embolisering är en variant på en procedur som kallas uterus artär embolisering. Detta sistnämnda förfarande används för att behandla bäcken blödning, som kan orsakas av tumörer, traumatisk skada eller en blödning som utvecklas under eller efter förlossningen. UFE används specifikt för att behandla fibroid symtom genom att krympa muskelknutor i livmodern.

FIBRÖS tumörer kan orsaka en rad obehagliga eller smärtsamma symtom. Dessa inkluderar rikliga eller oregelbundna menstruationer, och bäckensmärta och kramper. Större muskelknutor också utöva påtryckningar på tarm och blåsa, vilket kan orsaka svårigheter vid urinering eller tarmrörelser.

uterin fibroid embolisering förfarande innebär att man använder ett instrument som kallas en fluoroscope. Detta är en typ av HD-kamera, som används av en radiolog för att styra införandet av en kateter i pulsådern i närheten av livmodern. Katetern sätts in i femoralisartären via en liten snitt i ljumsken och sedan matas via a. femoralis till artärerna som förser livmodern med blod.

Nästa, en kontrast färg matas genom katetern. Detta färgämne bidrar till ökad synlighet i artären för radiologen att guida katetern genom artären mer exakt. När katetern är på rätt plats, som kallas en drog en emboli matas genom katetern och in i livmodern artär. Den emboli är ett läkemedel som blockerar flödet av blod till fibrösa tumörer i livmoderväggen, vilket gör att tumörer att krympa med tiden. Denna process genomförs två gånger: först att ingjuta emboli i vänster livmoder artär, och igen när de katetern placeras att ingjuta läkemedlet i rätt livmoder artär.

De flesta kvinnor återhämta sig efter en uterin fibroid embolisering mycket snabbt, eftersom förfarandet minimalt invasiva. Typiskt en kvinna kan återvända hem dagen efter ingreppet, och kommer att återhämta sig helt inom en vecka eller två. Kvinnor kan uppleva illamående, kramper och lätt feber under flera dagar efter förfarande. Symptomlindring av fibrösa tumörer är vanligtvis märkbar inom en månad från det att förfarandet, symptomen kan fortsätta att minska i svårighetsgrad för ungefär sex månader innan de stabiliserades.

Det är allmänt rekommenderas att kvinnor inte genomgår UFE om de är gravida eller vill bli gravid i framtiden. Kameran används i detta förfarande är en x-ray kamera, och röntgenbilder är kända för att vara skadliga för ett växande foster. Effekterna av UFE förfarande om kvinnlig fertilitet är okänd, men det finns en risk att förfarandet kan påverka en kvinnas förmåga att bli gravid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.