Vad bör jag veta om med ett test benmärg?

Om en läkare beställer en benmärg test för dig, det betyder att han eller hon vill ha mer information om din förmåga till blodkroppar, eller att läkaren vill undersöka anemi eller en cancer som lymfom. Benmärg test är relativt sällsynta, och många människor aldrig behöver ett test benmärgen. Om du är en av de människor för vilka en benmärg test begärs förbereds för provet kan göra upplevelsen mindre stressande för dig.

Det finns två typer av tester benmärg: ben ambitioner märg, och benmärg biopsier. I båda fallen tas ett prov från höften, eftersom detta ben är stor och det ger ett lätt mål och rikt märg för provtagning. I en benmärg aspiration, är en tunn nål in och användas för att suga upp en liten mängd vätska. I en benmärgsbiopsi, är en större nål läggas till så att en propp av benmärg kan tas bort för undersökning.

Bara för att en läkare beställer en benmärg test betyder inte att du ska få panik. Din läkare bör förklara orsaken till testet tydligt och ger information om när du kan förvänta dig resultat. Förutom de skäl som diskuterats ovan, människor också få tester benmärg för att testa för kompatibilitet som potentiella donatorer benmärg, så du kan även hitta dig själv volontärarbete för en benmärg testa någon gång.

Eftersom ett ben benmärg test kan vara smärtsamma, är de patienter som fick ofta smärtstillande medel innan ingreppet, tillsammans med ångestdämpande läkemedel för att minska spänningar och stress. Vissa sjukhus rekommenderar inte att äta innan en benmärgsbiopsi, när patienter mår illa av medicinen. Patienterna bör offentliggöra alla befintliga medicinska tillstånd, allergier och mediciner till sina läkare för att säkerställa att en benmärg test är säker. Anti-koagulering läkemedel, till exempel, kan vara farlig.

På själva förfarandet, en patient kommer att visas i en privat tentamen, ombedd att byta till ett sjukhus klänning, och riktade att ligga på hans eller magen eller sidan, beroende på teknikern önskemål. När patienten är på plats, kommer skinkan eller höft kan penslas med alkohol och sedan injiceras med lokalbedövning, som kan orsaka en nypa sensation. Efter bedövningen har satt i, en nål sätts in för själva provningen. Vissa klämmande eller smärta kan vara erfaren, särskilt i fråga om en benmärgsbiopsi, och patienten bör definitivt meddela om smärtan blir extrema.

Efter att förfarandet är påtryckningar för att stoppa blödningar, och patienten vanligtvis ombedd att stanna benägenhet för 15 till 20 minuter. Ett förband kommer att tillämpas, och patienten kan skickas hem. Be om för en kompis att köra hem är en bra idé, eftersom patienterna ibland känner vimsig efter ingreppet.

Komplikationer från tester benmärg är ovanliga, men de två vanligaste är infektioner och kraftig blödning. Om platsen för testet känns ömma eller blir anbud, varm, eller rödaktig, bör läkare kontaktas. Om blödning från mätplatsen kvarstår, detta är också anledning till en resa till läkaren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.