Vad behöver jag veta om min kaliumnivåerna?

Kalium nivå är viktiga för en rad olika skäl. Kalium är både en elektrolyt och ett mineral, och det hjälper till att reglera mineral-vattenbalansen i kroppen samt funktion av nerver och muskler. Kalium är nära besläktat med natrium nivåer. När natrium nivåerna i kroppen ökar, kalium droppar. När natrium sjunker, kalium ökar.

aldosteron, ett hormon som produceras av binjuren, påverkar också nivån på kalium i kroppen. En annan faktor som kan bidra till fluktuerande kaliumnivåerna njursjukdom. Vissa njure villkor kan äventyra njurens förmåga att reglera kalium. Slutligen kan sjukdomar som leder till extrem kräkning eller diarré, t. ex. influensa eller matförgiftning, att dina kaliumnivåer till förändring.

tecken på för mycket eller inte tillräckligt kalium i kroppen är likartade. Onormala nivåer av kalium kan leda till muskelsvaghet och kramper, frekvent urinering, uttorkning, ett blodtrycksfall, förvirring och problem med hjärtats rytm. Låga nivåer av kalium är vanligare än höga nivåer.

Din husläkare kan kontrollera kaliumnivåerna genom ett enkelt blodprov. Även risken för biverkningar från blodprovet är liten, erfarenhet vissa människor blåmärke vid testwebbplatsen eller flebit. Flebit är ett tillstånd där venen som användes för att dra blod sväller efter ingreppet. Flebit kan vara obehagliga, men kan lätt behandlas med varma kompresser.

Om du tar några blodförtunnande läkemedel, såsom warfarin, acetylsalicylsyra eller blodtryck medicin, är det viktigt att nämna detta för personer som administrerar det blodprov. Dessa läkemedel ökar den tid det tar för blodet att levra sig efter ett blodprov. Beroende på orsaken till läkemedel, kan din läkare rekommendera att du slutar att använda dem för flera dagar före undersökningen.

Vissa läkemedel kan påverka resultatet av ditt test. För att få en korrekt bedömning av din kaliumnivåerna, tala om för personen att slutföra din labwork om du tar kaliumtillägg, antibiotika, heparin, insulin, druvsocker eller steroider. Läkemedel mot högt blodtryck och hjärtsjukdomar kan också påverka resultatet av blodprov. Slutligen, om du regelbundet ta över disk icke-steroida antiinflammatoriska medel (NSAID) eller laxermedel, är det viktigt att se till att detta noteras med ditt blodprov.

Låg eller hög kalium kan vara ett tecken på ett allvarligt hälsotillstånd eller av en godkänd medicinsk oro. Oavsett orsaken till fluktuerande kaliumnivåer kan de göra permanent skada på hjärtat. Om du tror att ditt kaliumnivåerna är inte på rätt rad, ett besök på din husläkare krävs. De blodprov som upptäcker problem med kaliumnivåerna tillgänglig, och resultaten är normalt tillgängliga följande dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.