Vad är hälsofrämjande egenskaper av gurkmeja?

Gurkmeja ( Curcuma longa ), en medlem av ingefära familjen är hemma i södra Asien. Indien är den mest betydande tillverkaren av gurkmeja, men det är också odlas i Indonesien, Malaysia, Kina, Sri Lanka, Vietman och annorstädes.

En rhizom som används i både färsk och torkad form, gurkmeja har en tradition av användning går tillbaka till antiken. Det värderas som både en kulinarisk och ett läkemedel krydda, med rötter i kinesisk och ayurvedisk medicin.

Culinary Använd
Gurkmeja tillför en doft som påminner om ingefära, med citrusaktig, blommiga undertoner. Smaken är varm och lätt bitter, med en skarp kant. Den används normalt för säsongen rätter featuring bönor, aubergine, linser, fjäderfä, ris och spenat. Gurkmeja är vanligt i regionala köken i Sydostasien, Mellanöstern och Indien, där det framgår i både sött och kyndel rätter.

Torkat, mals gurkmeja ett vanligt inslag i curry och masalas. Som har en lysande gul färg, gurkmeja ofta används som en effektiv naturlig mat färgämne. Dess glada nyans kan ses i västra livsmedel såsom relishes, senap, margariner, och till och med smältost.

Färsk gurkmeja har en ljusare smak än torkade. I sydostasiatiska köken, är det ofta i kombination med vitlök, citrongräs, chili tamarind, och andra kryddor för att skapa aromer pastor för rör-frites. Det kan vara riven eller malet och läggas till varma grönsaksrätter eller grytor. Juicen pressas av färska gurkmeja används för att färga ris rätter i Malaysia och Indonesien.

Färsk gurkmeja kan finnas i produkterna departementet indiska eller asiatiska marknader. Leta efter knubbig, färska jordstammar, utan rynkor, fläckar eller mjuka fläckar. Förvara färsk gurkmeja i grönsakslådan i kylskåpet i ett par veckor.

Torkad gurkmeja har en ovanligt lång hållbarhet för en mark krydda. Om det förvaras i en lufttät behållare i ett svalt och åtskilt från direkt ljus, kommer det att behålla sin smak och färg för uppåt två år.

Medicinsk användning
Curcumin, den aktiva substansen i gurkmeja, har nyligen varit föremål för stort intresse för medicinska och vetenskapliga samfundet. I studier som utförts med djurförsök, var Curcumin visat sig ha en skyddande effekt på levern, och det påskyndade sårläkningen. Det visat lovande resultat som ett medel mot cancer, och är föremål för intresse som potentiellt vapen i kampen mot olika former av cancer. Ytterligare studier om mänskliga deltagare, måste genomföras för att förfina forskarnas förståelse av dessa lovande resultat.

Traditionella alternativ medicin erbjuder gurkmeja som ett botemedel för gastrointestinala besvär, hudåkommor, och artrit. Det anses lämpligt som en antiseptisk, anti-inflammatoriska och botade agent och som sådan är ofta används för att behandla blåmärken och mindre skärsår och brännskador.

Som en medicin, får gurkmeja tas i form av tinktur, gelatinkapslar fylld med torkad, mald gurkmeja, och flytande extrakt. För hudsjukdomar kan gurkmeja göras till en pasta som appliceras på det drabbade området.

Taget i konventionella belopp är gurkmeja anses säkra, men borde det inte tas Medicinskt av gravida kvinnor med de personer som har upplevt galla-kanal eller gallblåsa problem, om inte särskilt riktad att göra det av en läkare.

Det bör noteras att många örter och kryddor som innehåller ämnen som kan orsaka oönskade biverkningar och /eller samverka med receptbelagda eller över disk läkemedel. Alla som är intresserade av att använda gurkmeja Medicinskt bör endast göra detta med en läkare samtycke och under överinseende av en kunnig och ansedd utövare av homeopatiska läkemedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.