Vad är Symtom på Toxic Shock Syndrome (TSS)?

Toxic Shock Syndrome (TSS) är ett tillstånd som orsakas av bakteriell infektion. Bakterie rör sig vanligtvis antingen STREP eller Staph. De flesta associerar TSS med felaktig användning av tamponger, som kan orsaka omedelbar och livshotande sjukdom när tamponger finns kvar i för länge. TSS kan också orsakas av att ha en dilatation och skrapning, har fött barn, eller från mindre hudinfektioner orsakade av vattkoppor. Symtomen varierar och viktigt att erkänna den sjukdom kräver omedelbar behandling.

Symptom på TSS utvecklas snabbt. De omfattar en feber vanligtvis är högre än 102 grader F. (38,88 grader C. ), ett utslag som täcker kroppen och kraftiga kräkningar eller diarré. Man kan också vara mycket yr eller känner dig svimfärdig, orsakas av ett betydande blodtrycksfall. Ögonen, eller i slidan kan verka ljust rött, och den berörda personen kan visa förvirring, eller har en svår huvudvärk.

Närvaron av flera av dessa symptom är en nödsituation, särskilt om man använder tamponger, preventivmedel svampar, nyligen har fött barn, hade en dilatation och skrapning, missfall eller återhämtar sig från vattkoppor. Behandling som krävs är omedelbar, vanligen intravenös (iv) antibiotika för att stoppa sjukdomen från att sprida sig.

Att inte behandla TSS kan resultera i allvarliga njur-infektion och slutligen död, och därför bör tecken på denna sjukdom aldrig ignoreras. Även om de drabbade är oftast på sjukhus, att patienten ska se till att leta efter förekomst av bölder, som kan uppstå en tampong eller preventivmedel svamp som lämnades kvar för länge. Upptäcks tidigt, svarar TSS väl mot antibiotika och tenderar att återupprätta människor att slutföra hälsa.

Unga flickor som just har börjat menstruerande tycks ha ökad risk för att ådra sig TSS från tampong användning. De använder ofta är alltför stor för en tampong, eller kan glömma sin närvaro eftersom de helt enkelt inte vana vid att menstruation. Risk tas bort när flickorna använder maxi-block istället för tamponger.

Risk för TSS kan minskas betydligt för andra genom att observera väl hand om sår, nedskärningar eller abscesser. Tecken på hudinfektion på grund av vattkoppor eller nedskärningar, till exempel, bör uppmärksammas av en läkare så att infektionen inte blir TSS.

I de flesta länder, TSS efter förlossningen eller missfall är ovanligt. Det brukade ofta döda kvinnor innan läkarna insåg att rena händer skulle kunna förhindra eventuell exponering av livmodern och livmoderhalsen för bakterier. Handwashing praxis bör observeras under några födseln, och de som har barn på sjukhus bör inte tveka att be en läkare eller sjuksköterska att tvätta händerna före varje undersökning. Det är bättre att förolämpa någon, än att utsätta sig för denna svåra sjukdom. De flesta läkare och sjuksköterskor mer än gärna att följa denna begäran.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.