Hur det endokrina systemet Control Metabolism?

endokrina systemet påverkar nästan alla celler och organ i kroppen. Det endokrina systemet består av körtlar som avger kemikalier som kontrollerar många av kroppens funktioner, inklusive celltillväxt och utveckling, humör, sexuella funktioner och ämnesomsättning. Metabolism är processen att omvandla bränsle från mat till energi för kroppen att fungera.

Även om det endokrina systemet består av många körtlar, som alla arbetar tillsammans i ett väl fungerande endokrina system är det sköldkörteln körtel som direkt effekter metabolism. Sköldkörteln är den del av det endokrina systemet ansvarar för att utsöndra hormoner som styr den takt som kroppens celler förbränner bränsle för energiproduktion. Ju mer hormoner i sköldkörteln producerar, desto snabbare den kemiska processen att omvandla bränsle till energi sker.

I en normal, hälsosam endokrina systemet, alla körtlar producera rätt mängd kemikalier för kroppens behov. Ibland fungerar de körtlar i det endokrina systemet inte normalt. När det gäller sköldkörteln, kan människor ha antingen en överaktiv eller en underaktiv sköldkörtel. En överaktiv sköldkörtel är ett tillstånd som kallas hypertyreos och en nedsatt sköldkörtelfunktion kallas hypotyreos .

En överaktiv sköldkörtel producerar för mycket av sköldkörtelhormon och gör att kroppens ämnesomsättning att öka. Även personer som lider av en överaktiv sköldkörtel kan gå ner i vikt även om de äter mer, får andra symtom vara allvarligare. Dessa inkluderar trötthet, depression, en snabb eller oregelbunden hjärtrytm, och sömnlöshet. Omvänt gäller att producera en nedsatt sköldkörtelfunktion inte nog av sköldkörtelhormon, vilket gör att ämnesomsättningen att bromsa. Personer med en nedsatt sköldkörtelfunktion kan gå upp i vikt eller har svårt att gå ner i vikt, tillsammans med andra symptom som liknar hypertyreos.

Många människor med en tidigare friska endokrina systemet kan utvecklas oregelbunden sköldkörtelfunktionen med åldern. Eftersom sköldkörteln direkt effekter metabolism, som är direkt kopplat till vikt, en plötslig förändring i vikt uppmanas i allmänhet en sköldkörtel check. En läkare kan hjälpa till att övervaka din sköldkörtel hälsa med rutin physicals och blod arbete. Om du upplever symtom på sköldkörtelrubbningar, bör du kontakta din läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.