Är receptbelagt läkemedel doser beroende på patientens vikt?

Alla läkemedel doseringar skall utgöra den av patientens vikt, eftersom vikt spelar en roll i distributionen av drogen i kroppens vävnader. Receptbelagda läkemedel är inget undantag från denna regel, men många är utformade för att vara lämplig för patienter i en "genomsnittlig" viktområde, så att exakt dosering inte behöver beräknas. Syftet är att göra det lättare för patienter att använda droger, och att göra det lättare för farmaceuter att paketera dem. I vissa fall kan vikt vara en viktig faktor i recept, i vilket fall läkare kommer att diskutera detta med patienten.

På sjukhuset kan medicinsk personal på beräkna drog doser mycket exakt. Det finns många läkemedel som främst används på sjukhuset, och de omfattar doseringsrekommendationer som vanligtvis ange av patientens vikt i kg, som i "60 milligram per kilogram. " Då dessa läkemedel förskrivs måste läkaren göra matten till beräkna doseringen korrekt, och den verkställande sjuksköterska eller läkare kan kontrollera att beräkningen för att bekräfta att det stämmer.

När det gäller receptbelagda läkemedel och bad apotekare kunna formulera precisa läkemedel doser är inte alltid praktiskt, och ibland patienter har svårt att följa en drog regim om de är skyldiga att hantera kalkyler om läkemedlets dosering. Flytande mediciner kan lättare anpassas till patientens vikt, vilket är anledningen till att många läkemedel för barn kommer i flytande form, så att en läkare kan ordinera "två teskedar per dag" eller "10 kubikcentimeter (CCS) två gånger dagligen. " Denna flexibilitet är nyckeln när man betänker att samma drog kan användas för att behandla infektioner i småbarn, små barn och ungdomar: självklart skulle en tonåring dosen alldeles för hög för en liten knatte, medan ett småbarn dos skulle vara värdelösa för en tonåring.

Pills kan också justeras regelbundet för att tillgodose patientens vikt som faller utanför det normala spektrumet. När patienter ombeds att ta halv ett piller eller ett piller och en halv dag, återspeglar en önskan hos läkaren för att uppnå drog doser som ligger så nära som möjligt det rekommenderade beloppet. Med vissa läkemedel kan en apotekare också skapa en egen förening som gör det möjligt att mycket exakt dosering beräkningar, utan förvärrar farmaceuter allt mer sällsynt.

Det finns två problem med läkemedel doser. Den första är att i en ovanligt smal patient, en normal dos kan vara för mycket, vilket ökar biverkningar för patienten och kan bidra till obehag för patienten. Slank patienter kan också löpa risk för en överdos i vissa fall. I större patienter, är den fråga som läkemedlet kan bli för utspädd, vilket kräver en dos som är något större än beräknat för att passa patienter inom normalområdet.

Att kommunicera med en läkare om hur en läkemedlet fungerar är viktigt, eftersom det är möjligt att justera drog doser om ett läkemedel inte fungerar för en patient. Det är också viktigt att följa anvisningar från en förskrivande läkare mycket noga, för att säkerställa att dosen är korrekt. Patienter som är oklart om hur man administrerar ett läkemedel ska inte vara rädda för att be om en demonstration av sina läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.