Vilka olika typer av medicinsk Diagnostic Imaging?

medicinsk bilddiagnostik hänvisar till tekniker som skapar bilder av insidan av kroppen för att diagnostisera en sjukdom eller sjukdom. När läkare bedöma patientens tecken och symtom för att identifiera patientens tillstånd eller sjukdom, processen och slutsats kallas en medicinsk diagnos. Eftersom symtomen inte alltid presentera sig på organisation, läkare använder medicinsk bilddiagnostik för att leta efter avvikelser inuti kroppen. Olika typer av medicinsk bilddiagnostik ingår röntgen, ultraljud, datortomografi (CT) skanning, magnetisk resonanstomografi (MRT) och nuklearmedicin skanningar. En patient erfarenhet beror på vilken typ av teknik ska användas, men de flesta bild-förfaranden är snabba och orsakar patienten obehag.

Ett X-ray, även kallad Roentgren vågor eller röntgen, är ett exempel på snabb och smärtfri utbud av medicinsk bilddiagnostik. Röntgenstrålar använder elektromagnetisk strålning för att skapa en bild av insidan av kroppen där tätare objekt, såsom ben, markeras och mindre tät objekt, exempelvis fett, verkar i olika nyanser av grått. Denna teknik kan användas för att avgöra om patienten har brutit eller kluvet ben, ryggmärgsskada, ben-eller joint-rör sjukdomar, hjärt-eller lungsjukdom, en punkterad lunga, eller skolios, den onormala böjda i ryggraden. Röntgen kan också användas för att lokalisera råkar svälja objekt, utvärdera orsaken till bröstsmärtor, upptäcka förträngda blodkärl, inspektera bihåleinflammation, och utvärdera tandproblem. Röntgenstrålar ger en liten mängd strålning, producerar lite obehag, och är säkra för barn.

En datortomografi, även kallad en CAT scan, är en hög effekt typ av röntgen teknik som ser för inre blödningar, brutna ben, blodproppar, tumörer, muskuloskeletala sjukdomar arteriell blockeringar, och hjärtsjukdomar. Under denna undersökning är patienten som på ett bord och förflyttas genom en donut hål-liknande öppning i röntgenapparaten. Patienten kan också ges en kontrast material för att skapa en tydligare bild. Även om detta test är smärtfri, kan den kräva att patienten fortfarande inuti maskinen i flera minuter, orsakar obehag för personer med klaustrofobi eller kronisk smärta. Patienterna bör tala om för sin läkare om de kan vara gravida.

Ett ultraljud, även kallad en sonogram använder ljudvågor för att göra en bild av kroppens vävnader. De används ofta för att undersöka hur ett foster i livmodern, hjärta, blodkärl, njurar, lever och andra inre organ. I denna typ av medicinsk bilddiagnostik, gäller läkare en varm gel till det yttre höljet överliggande det område som kommer att undersökas. Läkaren går sedan en anordning som kallas en givare som ger högfrekventa ljudvågor, över kroppen. Ljudvågorna studsar vävnader och givaren samlar den återvändande vågor och skapar en bild av organ. Ultraljud är säker, smärtfri, och ger ingen strålning, men det är inte effektivt vid avbildning områden på kroppen som innehåller gas eller ligger nedanför ben.

MRI är en typ av medicinsk bilddiagnostik som används för att titta på ryggmärg, hjärna, hjärta, blodkärl och andra inre organ. Patienten ligger så stilla som möjligt inom MR-maskinen medan maskinen använder magnet och radiovågor för att göra en tredimensionell bild av insidan av kroppen. De flesta patienter kommer inte att uppleva några obehag, om de har svårt att vara i ett slutet rum eller vistas fortfarande. Testet har vanligtvis inga skadliga effekter, men patienter bör låta sin läkare om de kan vara gravid, har alla elektroniska enheter, t. ex. en pacemaker, inuti dem, eller bitar av metall i kroppen.

Nuclear skannar, även kallad radioisotoper skannar eller genomsökningar radionuklid, använda ett radioaktivt ämne och en gamma ray kamera för att göra en bild av insidan av kroppen. Det radioaktiva ämnet ges i en mycket liten, ofarlig dos antingen oralt eller intravenöst, genom injektion, och tillåtas att resa genom kroppen. När ämnet når den del av kroppen som behöver undersökas, ligger patienten i en maskin för tjugo till trettio minuter. De två dimensionella bilder som tagits av maskinen kommer att visa om vävnaden fungerar korrekt eller inte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.