Vilka är de vanligaste gastrointestinala symtom?

God mag hälsa är viktig för den övergripande fysiska hälsan. När matsmältningssystemet inte fungerar korrekt, kan otillräcklig absorption av näringsämnen leda till vitamin-och mineral brister och slutligen undernäring. Många gemensamma matsmältningsrubbningar har liknande typer av gastrointestinala symtom som diarré, förstoppning, flatulens, smärta och inflammation.

De flesta matsmältning är små förhållanden som kommer att lösa sig utan medicinsk behandling. Ofta är dessa är ett resultat av mindre bakterier eller virus infektion eller beror på kosten frågor som laktosintolerans. Återkommande gastrointestinala symtom, eller akut symtom som svår smärta, kan tyda på ett mer allvarligt tillstånd. Medicinsk behandling bör eftersträvas för sådana symtom.

En av de vanligaste gastrointestinala symtom är smärta i buken, vanligen kallad magont. Många typer av gastrointestinal sjukdom kan orsaka smärta, på grund av förekomsten av flera matsmältningsorgan i buken. Förutom mage och tarmar, dessa omfattar gallblåsan, lever, bukspottkörtel, njurar, binjurar och urinblåsa. Buksmärta ofta orsakas av stress och ångest, eller en kost rik på alkohol, koffein, eller fett.

Ett annat vanligt symptom är förekomsten av stora mängder gas i mag-tarmkanalen, vilket normalt leder till flatulens . Det är oftast på grund av intag av vissa typer av livsmedel som innehåller mycket fiber och stärkelse, som inte helt smält tills de når tarmarna. Dessa livsmedel, bland annat bönor och vissa typer av frukt, grönsaker och spannmål, producera överflödig gas eftersom de bryts ner i tjocktarmen av gasproducerande bakterier.

Illamående och kräkningar är gastrointestinala symtom som ofta går hand i hand. Illamående är en term som beskriver en känsla av sjukdom eller kväljning, ofta kände i halsen eller magen. Känslor av illamående är oftast, men inte alltid, följt av kräkningar. Kräkningar som en gastrointestinala symtom är oftast ofrivilligt, och beror ofta på en bakteriell eller virusinfektion. Kräkningar innehållet i tarmarna och i magen eller kräkningar blod eller galla, kan tyda på en mer allvarlig gastrointestinal problem.

Diarré och förstoppning är två gastrointestinala symtom som har mycket olika effekter, även om de ibland har liknande orsaker. Människor som är förstoppade har problem med avföring och normalt erfarenhet mindre vanligt tarmrörelser som är hårda och torra, och svår att passera. Däremot får diarré resulterar i täta tarmrörelser som är lös och vattnig, och vara svårt att kontrollera. Båda dessa tillstånd kan orsakas av matsmältningsproblem som colit, colon irritabile, födoämnesallergier eller överkänslighet och inflammatorisk tarmsjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.