Vilka är de olika typerna av osteoporos medicin?

Osteoporos är en sjukdom där skelettet blir försvagad och sprött. I svåra situationer, även enkla uppgifter som att böja vid midjan eller hosta kan orsaka ett ben att knäppa. Lyckligtvis finns det flera typer av osteoporos medicinering på marknaden idag, gör det möjligt att åtminstone delvis återställa styrka till benvävnad.

En familj av osteoporos läkemedel kallas bispohosphonates . Även hjälp med människor i alla åldrar och kön, läkemedel i denna grupp är särskilt användbara för män eller någon som har utvecklat osteoporos som en följd av användningen av steroider. Bisfosfonater bidrar till att öka bentätheten och minska risken för frakturer. Det finns några vanliga biverkningar, inklusive illamående och en del smärta i buken. Finns som både perorala läkemedel och genom intravenösa infusioner, verkar detta osteoporos medicinering vara särskilt effektiv med ökande bentätheten i höften och nedre delen av ryggraden, samt i käken.

Ett annat alternativ vid osteoporos medicinering raloxifen . Tillhör en grupp läkemedel som kallas selektiv östrogen receptor modulatorer tenderar detta läkemedel för att agera på benvävnad på samma sätt som östrogen. Däremot genomför den inte många av de risker som är förknippade med östrogenbehandling. Av denna anledning, kvinnor som lider av benskörhet kan hitta raloxifen vara en idealisk lösning. Det finns dock ett par anmärkningsvärda biverkningar, såsom förekomsten av värmevallningar och en ökad risk att utveckla blodproppar.

Kalcitonin är unik bland olika typer av osteoporos läkemedel, eftersom det vanligen ges som en nässpray. Människor kan dock som upplever extrem irritation i näsan får även denna drog via injektion. Inte vara lika stark som bisfosfonater, kalcitonin är fortfarande mycket effektivt med att förebygga benförlust och därmed hjälpa till att förhindra försvagning och frakturer längs ryggraden.

För män och kvinnor som löper en hög risk för frakturer är teripatatide ofta den rekommenderade behandlingstiden. Detta osteoporos medicinering fokuserar på att stimulera ny benvävnad, snarare än att försöka långsam förlust av benmassa, vilket är fallet med många andra alternativ. Detta läkemedel tillförs via en daglig injektion, och för närvarande tycks ha mycket få biverkningar. Men forskning om de långsiktiga effekterna av läkemedlet är ännu inte klar.

Ofta är olika typer av osteoporos terapi följa användningen av läkemedel. Det kan handla hormonbehandling som ges oralt eller levereras som ett plåster eller epidermal grädde. Osteoporos kosttillskott, som kalcium i kombination med andra mineraler och vitaminer för att ge näring åt benvävnad kan ibland användas tillsammans med en osteoporos medicinering. Innan kommissionen inleder ytterligare behandling för denna sjukdom, tala med din läkare om eventuella interaktioner eller andra negativa effekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.