Vilka är de olika typerna av Magtarmkanalen?

Magtarmkanalen är medicinska problem som stör kroppens förmåga att absorbera näringsämnen och utvisa avfall. Många personer upplever smärta, inflammation, illamående och andra obehagliga symtom relaterat till gastrointestinal fel. Några av de vanligaste gastrointestinala störningar inkluderar förstoppning, inflammatorisk tarmsjukdom, colon irritabile, och cancer.

Förstoppning är ett mycket vanligt problem som drabbar de flesta människor någon gång under sitt liv. Villkoret kan orsakas av ett antal faktorer, däribland torkning, sjukdom, brist på fiber i kosten, för höga spänningar, eller en rad mer allvarliga gastrointestinala störningar. De flesta fall av förstoppning är tillfälliga och symtom är vanligtvis lindras inom några dagar genom att dricka mycket vatten, ägna sig åt regelbunden motion, och konsumera mer fibrer. En individ som är förstoppade i flera dagar, eller upplevelser ofta har episoder, bör rådfråga en läkare för att kontrollera allvarliga sjukdomar och föreskriva lämpliga mediciner.

Det finns flera olika typer av inflammatorisk tarmsjukdom, gastrointestinala sjukdomar som orsakar betydande buksmärtor och inflammation i magslemhinnan, mag-tarmkanalen, och kolon. De vanligaste typerna av inflammatorisk tarmsjukdom är ulcerös kolit och Crohns sjukdom. En person som lider av ulcerös kolit utvecklas ofta sår och inflammation i sin tarm, vilket leder till smärtsamma tarmrörelser, rektal blödning, diarré, trötthet och uttorkning. Crohns sjukdom drabbar främst mag-tarmkanalen och mage, och resulterar i symptom väldigt lika de av ulcerös kolit. Det finns ingen bevisad medicinsk bot mot de flesta former av inflammatorisk tarmsjukdom, även om individer kan finna befrielse från sina symtom genom att ta anti-inflammatoriska läkemedel och förbättra sin kost och rutiner motion.

Colon irritable är en sjukdom som gör funktionella problem i tjocktarmen. Uppkördhet, gasbildning, magsmärtor och kramper förekommer ofta hos personer med sjukdomen och kan åtföljas av anfall av svår diarré eller förstoppning. Villkoret är mest sannolikt att utvecklas till individer som är under stor stress, behålla dåliga kostvanor, erfarenhet hormonell obalans, eller har en genetisk benägenhet för gastrointestinala problem. Colon irritabile är en kronisk, långvarig tillstånd hos de flesta patienter, och läkare brukar föreslå en långsiktig förvaltning strategier som tar fiber kompletterar och undvika vissa problem livsmedel.

Kanske den farligaste av alla gastrointestinala sjukdomar är cancer i magsäcken eller tjocktarmen. Cancertumörer kan allvarligt vanställa och störa mag-tarmkanalen, vilket leder till allvarliga medicinska problem och ofta sprider sig till andra delar av kroppen. Cancer i tjocktarmen eller mage kan orsaka illamående, smärta, matsmältningsbesvär, inre blödningar, trötthet och viktminskning. Personer som misstänker att de kan ha cancer bör samråda primärvårdsläkare eller onkologer omedelbart så att en riktig diagnos och planer behandling kan göras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.