Vad bör jag tänka innan p-piller?

P-piller använda riktade doser av kvinnliga hormoner för att hindra kvinnor från att bli gravid. P-piller har saluförts i USA sedan 1960-talet, och de finns i många andra delar av världen också. Som med alla typer av preventivmedel, det finns några saker att tänka på innan man beslutar att ta p-piller. Kvinnor som är intresserade av p-piller bör ordna en tid hos en gynekolog för att diskutera deras möjligheter och lämplighet för p-piller.

En av de första övervägandena är att förlossningen kontrollerar inte skyddar mot sexuellt överförbara infektioner (STI). För vissa sexuellt aktiva kvinnor, som de i begåtts långsiktiga partnerskap, är detta inte en viktig fråga. Andra däremot, bör vara medvetna om att de bör använda kondom vid sidan av p-piller, för att säkerställa att de inte lider av sexuellt överförbara sjukdomar. Kondomer är fritt tillgängliga från många kvinnors hälsa, bl. a. i Planned Parenthood.

En annan fråga när man tar p-piller är dagligen. Med p-piller är endast effektivt när ett piller tas varje dag, helst vid samma tidpunkt varje dag. Hoppar piller eller inte tar dem på samma gång kan orsaka p-piller vara mindre pålitliga, vilket inte är önskvärt. Om du funderar på p-piller, fråga dig själv om du kan åta sig att ta ett piller varje dag vid samma tidpunkt.

Eftersom p-piller innehåller hormoner, kan de också ha en inverkan på kroppen . Med p-piller har förknippats med viktökning, instabila humör, och andra frågor. Med en lägre dos av hormonella preventivmedel, t. ex. en progesteron bara mini-piller kan hjälpa till med detta. Många gynekologer har en föredragit varumärke som de kan rekommendera sina patienter, men tänk på att du kan behöva ändra dina piller om man typ har för många biverkningar för komfort.

Förutom att ta p-piller, det finns andra preventivmedel alternativ, både hormonella och icke-hormonella. En läkare kan diskutera dessa alternativ med en patient, och lära sig om dessa alternativ är ofta så att kvinnor kan göra ett välgrundat val om sin sexuella hälsa. Innan man tar p-piller, är det också lämpligt att få en fullständig hälsoundersökning för att se till att användningen av hormonella preventivmedel inte är kontraindicerat på grund av en underliggande hälsotillstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.