Vad är skillnaden mellan slutenvård och öppen?

slutenvård och öppen är vanliga termer inom det medicinska området som kan användas för att beskriva en mängd vård eller anläggningar som finns tillgängliga för patienterna. Vissa medicinska anläggningar, såsom sjukhus, kan erbjuda både typer av vård, beroende på behoven på de berörda personerna. Villkoren kan vara förvirrande, men det finns flera viktiga skillnader som kan bidra till att göra den begriplig.

Öppenvård kan hänvisa till någon typ av tjänst som erbjuds som inte inbegriper en övernattning i ett sjukhus. Den typiska besök på en läkarmottagning är öppenvården, men det är en operation på ett sjukhus där patienten kommer hem samma dag. Blodprover, laborationer, röntgen, mammografi och liknande är vanligtvis öppen och kan ta några timmar att utföra. Dock kan sådana tester också göras på dem som är på sjukhus. Likaså en samma dag operation kan bli sluten om komplikationer uppstår och den personen måste läggas in på sjukhus över natten.

Begreppet öppenvården är inte ensamt typer av vård som erbjuds av ett sjukhus, labb, eller doktorn. Det kan också tillämpas på kliniker eller anläggningar som inte har natten vårdplaner. Kliniker eller idrottsanläggningar medicin, till exempel, skulle kunna kallas öppenvården eftersom eventuella patienter som använder anläggningarna gå hem på natten. Kirurgisk center kan specialisera sig på samma dag operationer och skulle överföra några patienter som behöver långvarig vård till sluten vård centra. Det finns även läkemedelsbehandling och mentala hälsoprogram genomförs på ett "dagis" basis, där människor kan tillbringa större delen av sin dag i ett sådant program, och sedan tillbringar sina kvällar hemma.

Det kan bli lite förvirrande när vissa kliniker har över en natt utan kan även erbjuda barnomsorg. Ett mentalsjukhus skulle kunna erbjuda barnomsorg och har även en blomstrande slutenvård program. Alternativt kan folk examen från slutenvård till öppenvård.

Många har märkt att betydligt större antal program, sjukvård och till och med operationer och stora medicinska förfaranden som inte längre är sluten. Det är definitivt så att medicinska program har försökt att minska slutenvården. Det finns flera orsaker till denna minskning.

För det första har det konstaterats att inte alla medicinska tillstånd kräver övernattning på sjukhus. Samtidigt som det brukade vara standard för att på sjukhus personer för tillstånd som lunginflammation, innebär förbättrad läkemedelsbehandling mycket färre personer behöver faktiskt stanna på sjukhuset om de inte har aggressiva former av lunginflammation eller andra mycket allvarliga förhållanden. Det har konstaterats att kvaliteten på vila och vård är ofta bättre hemma än i sjukhus. Andra förbättringar i medicin, liksom förbättringar av kirurgisk teknik och anestesiologi, har också lett till minskning av olika typer av operationer som kräver övernattning vård på sjukhus.

En annan sak att köra ökade öppenvården tjänster kostnadsfaktor. Det kostar mycket mer att på sjukhus patienter över en natt eller flera nätter än det gör att skicka hem dem. När det är säkert för en patient att återhämta sig hemma, minskar den kraftigt kostnaderna för sjukvård. Ett extra plus till minskad slutenvård är att det bidrar till att spara utrymme i redan fullsatt sjukhus för dem som verkligen behöver den mer omfattande omvårdnad ett sjukhus kan ge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.