Vad är skillnaden mellan ketos och ketoacidos?

Även om det kan låta som de betyder samma sak, finns det en stor skillnad mellan ketos och ketoacidos. Ändå är dessa två termer ofta förväxlas med varandra. Förutom att inneha samma rot ordet, så missförstånd troligtvis beror på det faktum att ketos och ketoacidos är båda metaboliska processer som innebär att fördelningen av fett i kroppen. Men det är ketos en normal metobolic funktion. Ketoacidos, å andra sidan är en livshotande sjukdom av särskilt intresse för personer med diabetes typ I.

ketoacidos är ett tillstånd av toxicitet där det finns förhöjda halter av syror som kallas ketoner i blodet. Detta tillstånd uppstår när insulinnivån är för låga och lever försök att återställa energi genom att metaboliserande fetter och proteiner på grund av bristen på tillgängliga kolhydrater. Eftersom ketone syror långsamt brytas ned till aceton, luktar andan ofta fruktiga eller liknande nagellacksborttagare. Utan omedelbar läkarvård, kan detta villkor inducera ett diabeteskoma och eventuellt dödsfall.

ketos också inträffar som resultatet av levern bränna fett för energi och producera ketone syror som en biprodukt. Men är detta tillstånd ofta underlättas av att det avsiktligt återkallelse av kolhydrater som primär energikälla till förmån för proteiner. Faktum är att många medlemmar av läkarkåren avser kost-inducerad ketos som en handling av avsiktlig svält. Om en kolhydratfattig, ljud proteinrik diet bekant beror det på att detta är grunden för ett mycket populärt viktminskningsprogram som kallas Atkinsdieten. En sådan kost kräver 30-50 procent av det totala kaloriintaget kommer från protein, för att sparka metabolismen i växel för att bränna fett.

Även om dieter som Atkins verkar för att främja viktminskning, finns det ett antal kända risker som är förknippade med att hålla kroppen i ett tillstånd av ketos. För en sak kan man lägga stress på njurarna och så småningom leda till njursjukdom eller fel. Studier har också visat att förhöjda kolesterolnivåer är kopplade till kost hög halt av protein, samt en ökad förekomst av cancer. Men är det senare följd troligtvis beror på att berövas antioxidanter än effekterna av ketos.

Vissa hälso-och medicinska experter hävdar att en lågkolhydratkost kan bidra till att förbättra vissa villkor, bland annat fetma. Till exempel American Academy of Family Physicians och American Diabetes Association erkänner nu "low-carb" diet som en lämplig metod för viktminskning. Men dessa organisationer uttrycker också oro för de långsiktiga effekterna. Däremot, den amerikanska Dietiska Association, National Academy of Sciences, och American Heart Association stark motståndare till low-carb diet på grund av de risker som är förknippade med ketos. I själva verket rekommenderar de minst 3,75 gram (100 gram) kolhydrater per dag för att undvika ketos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.