Vad är skillnaden mellan ett ligament och senor?

På en nivå är det inte mycket skillnad ekologiskt mellan ett ligament och senor. Båda bildas från kedjor av kollagen celler som produceras av proteiner som lagras i kroppen. Det är där likheterna slutar dock. Ett ligament fungerar ungefär som en stötdämpare och ansluter ben till ben. Senor agerar mer som en förankring punkt för ett band av muskler och fäster muskler till ben. Den stora hälsenan, exempelvis, lägger vadmusklerna till ankeln ben, medan ett ligament håller kalven och ben låret tillsammans på knäleden.

När en person lider en traumatisk skada som en vrickning, både ledband och senor kan rivas eller till och med separerade helt. En betydande förlust av rörlighet är möjligt med både ett ligament och senor skada, eftersom kroppens viktbärande struktur har äventyrats. Behandling för ligament eller senor stukningar omfattar ofta orörlighet i den drabbade leden eller lem tills kroppen kan återbilda den kollagen och läka sig själv.

En skillnad mellan ett ligament och senor skada är vilken typ av operation som kan krävas. En slets senan kan göra att hela bifogade muskelgrupp att misslyckas. Kirurgisk reparation av en sena innebär ofta en faktisk reattachment av senan till benet och möjligen månader immobilisering och rehabilitering som senan s kvarstad blir starkare och musklerna blir mindre förtvinat genom regelbunden motion. En gravt slitna senor kan ta minst 6-8 veckor att läka innan minimal rörlighet återställs.

Ortopedisk kirurgi för ett ligament innebär ett annat synsätt. Den skadade ligament ibland kan anbringas på nytt till den gemensamma ben kirurgiskt, men andra gånger ett substitut material injiceras för att ge dämpning och skydd som kroppens naturliga kollagen börjar ersätta de skadade ligament. Återhämtning från en ligament skada kan ta lika länge som en sena skada, men vissa människor återfå rörlighet förr efter behandling för en ligament skada. Läkare kan också föreslå en längre period av orörlighet för en ligament skada, för att ge kroppen tillräckligt med tid att reparera den skadade kollagen inifrån. För mycket rörelse i det gemensamma kan orsaka nya ledband material som misslyckas igen.

En stor skillnad mellan ett ligament och senor är elektrisk. Senor är en del av den neuromuskulära systemet, vilket innebär att laddningar ska flöda genom att nå musklerna själva. När hjärnan vill att vadmusklerna att flex, till exempel senor knutna till dem skall alla kunna bära elektrisk signal och arbeta i en sekvens. Ett ligament, å andra sidan inte bära elektriska laddningar. Den är utformad för att dämpa och skydda skelettet leder påverkas av muskelrörelser. När ett ligament är skadad, är rörlighet påverkas av en förskjutning av de ben som ligament tidigare hålls på plats. De muskler kopplade till gemensamma fortfarande kan reagera på elektriska impulser, men det gemensamma självt kan inte ge stöd för rörelsen. Både ledband och senor måste arbeta för att ge smärtfria rörlighet och andra funktioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.