Vad är skillnaden mellan en inhalator och en Nebulisatorn?

Föräldrar till astmatiska barn kan drunkna i alla de mediciner som behövs för att behandla dem under en astmaattack. Många undrar vad skillnaden är mellan en inhalator och en nebulisatorn. Även om båda leverera rädda eller underhåll astma medicinering, de gör det på olika sätt. Enligt undersökningar, båda har samma nivå av effektivitet, men effektiviteten i antingen beror på att använda rätt teknik.

En nebulisatorn är en luftkompressor maskinen drivs av antingen elektricitet eller batterier. Den konverterar astma medicin i flytande form i en fin dimma som inhaleras genom en mask eller munstycke in i lungorna. De nebulisatorn kan vara mycket liten eller stor, och kompressorn kan vara relativt hög. Det tar normalt cirka fem till femton minuter att administrera en dos av läkemedlet med ett nebulisatorn, men det kan vara ganska svårt att göra detta effektivt om barnet är samarbetsvillig eller gråta.

Med både en inhalator och en nebulisatorn, måste ett barn ha en viss grad av samordning och samarbete för att läkemedlet ska levereras effektivt. Med en nebulisatorn är det något enklare att sätta en ansiktsmask på ett spädbarn eller små barn, och om han eller hon står stilla, kan läkemedlet ges. Vissa hävdar att nebulisatorn kan ge barnet en starkare och mer effektiva dosen av medicin, särskilt om han eller hon har svårt att använda en inhalator.

Det finns två typer av inhalatorer: den dosaerosol (MDI) och dry powder "inhalator. Den dosaerosol är mycket vanligare, och vissa modeller är tillgängliga över disk. De består av en liten burk, ungefär som en sprayburk, som förvaltar en uppmätt eller mätt, dos av medicinen. Behållaren passar in i en plast hållare och kommer ut genom ett munstycke i botten. Med ett tryck nedåt på toppen av kapseln är medicinen levereras i munnen i en liten puff som måste inhaleras in i lungorna.

För små barn måste dosaerosoler användas med en spacer eller kammare som kan användas med ett munstycke eller ansiktsmask. Denna kammare har medicineringen tills den sugs ut av barnet. Detta kräver samordning och förmåga att följa instruktionerna på barnets sida. Fördelarna med en dosaerosol är att den är liten, bärbar, billig, snabb och lätt att använda.

Med en dry powder "inhalator är det läkemedel som också inhaleras, men i ett pulverform. Detta kan vara svårt för små barn att använda. En spacer är ansluten till inhalator, som innehåller pulvret medicin. Barnet andas in medicinen genom ett munstycke eller mask. Din läkare kommer att avgöra om en inhalator eller en nebulisatorn är bäst för dig eller ditt barn, beroende på svårighetsgraden av astma eller respiratorisk sjukdom och patientens förmåga att använda enheten på rätt sätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.