Vad är det bästa sättet att skydda mina ögon från solen?

Medicinska studier har alltmer bundet kronisk exponering för UV-och nära-UV-strålar till okulär sjukdomar som grå starr och makuladegeneration. Skugga ger inte tillräckligt skydd, eftersom ögonen fortfarande absorberar UV-strålning, i synnerhet när närheten av vatten, snö eller kraftigt reflekterande ytor som betong eller sand. Det bästa sättet att skydda dina ögon är en kvalitet par solglasögon som uppfyller rekommenderade kriterier för solskydd.

Även om linser är den viktigaste funktionen, om ramar medger en avsevärd mängd ljus att komma in i ögonen utan först filtreras genom linserna, är mycket av den solskydd förlorade. De mest effektiva ramar är en wrap-around stil som blockerar ljuset från att komma in på sidorna. Wraparounds också kram ansiktet, minska mängden ljus som kan träda över toppen eller på kindbenen.

Det är också viktigt att linserna ge maximalt solskydd. Detta är inte beroende av hur mörk den linser, utan på deras förmåga att filtrera bort vissa våglängder. Leta efter linser som blockerar 100% UV-A och UV-B strålar. Det är samma strålar som orsakar solbränna och hudcancer. Även UV-C strålarna är ofta nämns, jordens atmosfär blockerar nästan alla av dessa.

Det är också viktigt att leta efter linser som filter nära UV . Studier visar att överdriven exponering för nära UV-ljus bidrar till makuladegeneration som vi ålder, en kronisk sjukdom som leder till försämrad visuell skärpa. Nära-UV kallas också hög energi synlig (HEV) ljus eller "blått ljus. " Dessa strålar är mindre destruktiva än UV-A eller UV-B strålar och behöver inte blockeras helt, men detta spektrum bör vara åtminstone delvis filtreras för att ge bättre solskydd.

nära-UV-området ligger mellan 400 och 515 nanometer (nm) inom det synliga ljuset spektrum. Om glasögon "block nära UV till 400 nm," detta är ett tecken på att de inte blockerar mycket av detta spektrum. Omvänt, om de "block nära UV-ljus 515nm," de filtrera bort hela spektrat, vilket eliminerar blå.

Gula linser bort det blå ljuset spektrum helt och hållet, filtrera alla nära-UV-strålar. Detta snedvrider färgseende och känns hård för många människor. Amber linser blockera en del av denna serie och är mindre hårda då gula linser, bevara mer sann färg. Melanin linser är ganska nytt, baserat på kroppens egen form av inbyggda solskydd och filtrera en stor del av nära UV-eller blått ljus spektrum samtidigt som den sannaste färg HEV-blockerande linser .

Kvalitet solglasögon kommer att ha en tagg eller medföljande information som avslöjar hur mycket av de solskyddsprodukter som de tillhandahåller. Solglasögon saknas denna information antagligen inte ger maximalt solskydd, som 100% UV-blockering och HEV filtrering är värdefulla säljställen.

Även om solglasögon behöver inte vara dyrt, kvalitet solglasögon är en investering i långsiktig hälsa på dina ögon. Solglasögon som ger bra skydd mot sol kommer även att hjälpa till att skydda den känsliga huden runt ögonen från tidigt rynkor och hudcancer. Hela vägen runt, är ett bra par solglasögon en investering väl värd pengarna. Dina ögon förtjänar bra solskydd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.