Hur mycket strålning kan Människokroppens säkert emot?

Sedan tillkomsten av kärnkraft och rymdfart, människor har utsatts för strålning oftare och det har blivit ett hett ämne. Det finns flera olika saker som vi kallar "strålning", men den typ som skadar människor är antingen består av elektromagnetiska vågor eller atomkärnor, som gör sitt skadan genom jonisering-knackar elektroner i våra atomer av sina banor. Om en människa utsätts för alltför mycket strålning, kan den orsaka skada, ibland gör det omöjligt för vissa celler att fortsätta ersätta sig själva, som kan vara dödlig.

strålning absorberas av vävnad mäts i rads , där en rad är en hundradel av en joule per kilogram vävnad. En grå , ett hundra gånger detta värde, desto mer nyligen använda internationella enhetssystemet (SI) likvärdiga. Rads och greys endast ett mått på fysisk intensitet av strålning, som inte riktigt korrelerar till "skador".

Genom att multiplicera intensiteten av två variabler, Q och N, en mer korrekt "skador" enhet härstammar sievert (Sv), som är ett hundra gånger REM . Båda enheterna används för att mäta samma sak, och även om den senare termen är vanligare, är det förstnämnda är mer vetenskapligt korrekt. Den rad konverterar till REM, medan den grå konverterar till sievert.

Den rörliga Q ändras baserat på vilken typ av strålning. Fotoner, en relativt lätt form av strålning, har en Q på 1, medan atomkärnor, en relativt tung form av strålning, har en Q på 20. Den rörliga N förändringar som bygger på relevanta vävnader och arter. Människor är mer känsliga än de flesta djur för strålning, därför hålla relativt höga N värdet 1. Ett virus kan ha ett N värde ett hundra eller tio tusen gånger mindre än så. På grund av ändringar baserat på dessa två värden, en viss grå av strålning kan göra ett brett utbud av skadan, mätt i Sieverts.

Det finns en liten mängd omgivande bakgrundsstrålning överallt på jorden, som vi och allt liv på denna planet är anpassade för att hantera. Denna varierar kraftigt baserat på plats, men ett bra genomsnitt är 2,4 millisievert (mSv) per år. I rymden kan strålningsnivån vara tiotals eller hundratals gånger detta värde.

Strålning idag huvudsakligen ut i plötsliga exponeringar, så vi mest känner till effekterna av absorberande en viss mängd strålning i en mycket kort tid. De är som följer:

Vid ungefär halv ett sievert till en Sievert, kan effekterna av strålsjuka märks. En del av de röda blodkropparna tillfälligt utplånats, och spermier i testiklarna berövas sin förmåga att befrukta ett ägg tills de återskapas. Mild huvudvärk och brist på inriktning förekomma tillfälligt.

I strålningsexponeringar varierar från cirka en sievert till två Sieverts, permanenta effekter eller mild strålning förgiftning, börja. De flesta människor upplever lätt illamående, ibland tillsammans med kräkningar, som varar i ungefär en dag. En känsla av allmän sjukdom kvarstår i en vecka eller två.

För nivåer av strålning mer intensiv än detta, dåliga saker hända. För varje ytterligare Sievert förbi en, risken för död inom 30 dagar ökar med ca 15% och till en bas på cirka 10%. Detta innebär att omkring 25% av alla människor dör inom 30 dagar efter exponering två Sieverts, omkring 40% av människor som dör efter exponering för tre Sieverts, och ca 55% av människor som dör efter exponering för fyra Sieverts. Vid sex Sieverts, är dödligheten 90%, vilket ökar snabbt till 100%. Det främsta dödsorsakerna inre blödning eller immunsystem fel som snabbt ger vika för dödlig infektion. Hår är förlorad är människor gjorts sterila, är benmärgen förstörs, och återhämtning kan ta många år och kan aldrig färdig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.