Vilka är skillnaderna mellan en bastu och en ångbastu?

Steam rum och bastu har många likheter, som både omfattar värme och används för avkoppling. Både ånga rum och bastu kan byggas in i ett privat hem eller är lätt att hitta i hälsa klubbar, gym och spa. Även om de flesta människor vet att ånga rum är fuktiga och våta, och bastu är torra, det finns många andra skillnader mellan en bastu och en ångbastu.

Först och främst har ett ångbad en ånggenerator utanför rummet, där det inte framgår av personer som använder anläggningen. En bastu är värmaren ligger inne i bastun, om det är ett traditionellt bastuaggregat eller en IR-värmesystem. Även ett ångbad får sin värme genom att vatten värms upp och sprutas in i rummet som ånga, får en bastu sin värme på ett annat sätt. En bastu är värmare värmer upp luften inne i bastun. Luften ventileras genom intag och luftutsläppen.

Den normala temperaturen inne i en bastu allt från 120 ° till 150 ° F (49 ° till 66 ° C), medan de inuti en ångbastu i allmänhet är lägre; under 130 ° F (54 ° C). Även om temperaturen är lägre i ett ångbad, är luftfuktigheten normalt 100 procent, i motsats till en bastu, som håller luftfuktigheten på runt 40 procent.

På insidan av en bastu ser mycket annorlunda ut än ett ångbad. Bastun är traditionellt trä som är obehandlat och soltorkade. Bastun behöver inte vara vattentät och har oftast en tydlig, behaglig lukt från veden när den värms upp. Å andra sidan är ånga rum vanligen tillverkade av keramiska plattor, block glas eller annat vattentätt, nonporous material som är jämna och hålla upp i en fuktig miljö.

Eftersom kondens kan vara ett problem i en ånga rum, har de ofta sluttande tak, att avleda den kondens som annars skulle kunna bygga upp. Bastur, å andra sidan, bör byggas med platta tak för att hålla värmen mer jämnt fördelade i rummet. Eftersom ånga rum är våta, en golvbrunn behövs, medan bastu behöver inte rinna av.

Oavsett om du föredrar ett ångrum till en bastu eller tvärtom, är det viktigt att vara säker, undvika uttorkning och stanna i bastun eller ångbastun bara så länge som din kropp kan hantera det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.