Vilka är några kända personer som hade Alzheimers sjukdom?

Kända personer som drabbas av degenerativa neurologiska Alzheimers sjukdom påminner oss om att det för närvarande inte förebygga, ingen bot, och ingen diskriminering när det gäller diagnos. Politiker, skådespelare och idrottare både kan använda de erkänts för att väcka uppmärksamhet på behovet av forskning, tidig diagnos och ökad medvetenhet. Ironiskt nog dock gör att sjukdomen är mycket svårt för dessa siffror att göra offentliga framträdanden, eftersom de inte kan tillförlitligt hålla tal eller ha kontakt med media när deras minne och funktionalitet är på nedgång.

Det kanske mest kända lidande, naturligtvis, var den 40: e president i USA, Ronald Reagan. Han ökade kraftigt allmänhetens medvetenhet om den tragiska sjukdomen genom sitt personliga uppdrag av utbildning och fundraising. 1983 förklarade han November Nationell Alzheimers sjukdom månad att uppmärksamma det växande antalet äldre att ge efter för försvagas. Han grundade Ronald och Nancy Reagan Research Institute, i samarbete med Alzheimers Association, för att undersöka möjliga orsaker och behandlingar, speciellt med fokus på tidig upptäckt. När han avled 2004 lämnade han ett bestående arv av medlen att dra ett land som nu bättre förstod och uppskattade den tragiska tillstånd.

Andra politiker har inte varit så medborgarna om Alzheimers sjukdom. Den moderna amerikanska konservativa av 60-talet, Barry Goldwater, som dog av Alzheimers under 1998, levde sina sista år i privat. Experter oeniga fortfarande om Sir Winston Churchill, premiärminister i Storbritannien, drabbats av Alzheimers sjukdom eller en demens vid stroke. En husläkare insisterar Churchill hade inte neurologisk sjukdom, men många av hans symtom är förenliga med Alzheimers. Mer än något annat, talar detta till skam och osäkerheten kring en korrekt diagnos.

Charlton Heston, en skådespelare och politisk aktivist, är bland de få kändisar fortfarande lider av Alzheimers. Heston blev berömd på 50-talet för epos som De tio budorden . Han var populär under tre decennier, huvudrollen i äventyr, western, och tjäna två Oscars. Efter avslutad egenskap, tog han upp konservativ orsaker, bland annat som ordförande för National Rifle Association. Han förespråkade framsteg i Alzheimers sjukdom efter diagnosen under 2001. På uppdrag av Academy of Molecular Imaging släppte Heston en informationskampanj uppmana dem som inte har symtom på Alzheimers att använda en ny metod för detektering, scannar PET av hjärnan. Positron Emission Tomography kan diagnostisera Alzheimers mycket tidigt och ger patienter en chans att njuta av sin symtomfri tid.

Andra aktörer, såsom den klassiska Hollywood pin-up Rita Hayworth av 40-talet och mycket maskulin Charles Bronson av 60-talet, hade också Alzheimers sjukdom. Eftersom de hade diagnosen sent, och hade inte den typ av offentligt stöd nyligen samlat, vårt lands klimat inte tillåter dem att göra uttalanden inför deras död. På samma sätt drabbats av boxaren Sugar Ray Robinson och sångaren Perry Como från framskriden sjukdom under de sista åren av sitt privatliv, och dukade under för sjukdomen i 1989 och 2001.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.