Varför har vissa gravida kvinnor Crave Pickles och glass?

Ingen vet riktigt varför vissa gravida kvinnor längtar pickles och glass, eller något annat till synes konstig mat kombination. Det finns ett antal teorier om graviditet cravings, men det har varit svårt att sätta fingret på en solid biologisk eller psykologisk orsak till begär. Läkare håller i allmänhet att graviditet cravings är mycket vanliga, och att om inte en begäret är ohälsosamt, tillfredsställa begäret är nog en bra idé.

En del studier har gjorts genom att kartlägga gravida kvinnor för att se vad de längtar och när. Salt, surt, beskt, sött, och heta smaker ofta längtade efter någon gång under graviditeten, men inte nödvändigtvis tillsammans. Enkätuppgifter tyder till exempel att kvinnor drar sig bitter livsmedel under den första trimestern av graviditeten, kanske för att bitterhet kan signalera att det finns ett gift som kan skada fostret. Kvinnan brukar uppleva ökad cravings för salta och sura smaker, som pickles, i avancerade stadier av graviditeten och är söta smaker ofta önskade i ett tidigt skede.

En förklaring till ett begär som pickles och glass är helt enkelt att kvinnans kropp är att söka efter specifika näringsämnen. Många barnmorskor har föreslagit att graviditet cravings indikerar någon form av vitamin eller mineral-brist, och att kroppen försöker kompensera detta genom att göra mat med nödvändiga näring verkar särskilt lockande. Detta är förvisso sant när det gäller pica, ett syndrom där människor äter eller längta efter saker som är faktiskt olämpligt att äta, som lera och glas.

Andra forskare har avfärdat denna förklaring och hävdar att graviditet cravings är kopplade till hormonella förändringar i kroppen. Denna teori stöds av det faktum att många kvinnor utvecklar konstig mat cravings på de punkter i deras menstruationscykeln som innebär en särskilt hög nivå av hormoner. Dock förklaras inte varför cravings förändring från graviditet till graviditet. En kvinna kanske vill pickles och glass hela tiden i sin första graviditet, och avskyr det i nästa.

Graviditet cravings har också varit kopplat till psykologiska orsaker. Vissa människor tror att kvinnor kan uppleva cravings för saker som pickles och glass eftersom de förväntar sig att uppleva dem, i en självuppfyllande profetia. Kvinnor som har upplevt den intensiva graviditet cravings kan skratta denna funktion, men de mänskliga förhållandet till mat är mycket insvept i psykologi. Det inre arbetet i sinnet kan mycket väl vara anledningen till att vissa gravida kvinnor dregla vid tanken på att äta kryddig kex, medan andra längtar efter chips.

Även pickles och glass är en väldigt stereotyp graviditet röksug, verkar detta begär faktiskt att vara jämförelsevis sällsynta. Även om vissa gravida kvinnor längtar pickles, gör de i allmänhet inte vill ha dem med glass, men det betyder inte att konstig mat kombinationer inte inträffar under graviditet. Jordnötssmör och pickle smörgåsar, till exempel, är populära hos vissa kvinnor, liksom många andra blandningar av traditionellt salt och sur mat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.