Vad bör jag veta om OTC Mediciner och graviditet?

Frågan om över disk, eller OTC, mediciner och graviditet är en utmaning. Enligt forskning av US Centers for Disease Control (CDC) ett av problemen med att fastställa säkerhet och effekt av läkemedel under graviditet eller när kvinnor amma sina barn, är att dessa grupper är rutinmässigt testas i studier som utförts av Food and Drug Administration (FDA). De flesta studier på OTC-läkemedel och graviditet är härledas från försök på dräktiga djur eller som uppkommer till följd av kvinnor som använder OTC-medicin och sedan har problem. Den första metoden är inte alltid den bästa prediktorn för människors reaktioner. Den andra innebär att om problem med receptfria mediciner och graviditet uppstår, är det enda hjälper normalt att ta bort läkemedlet från säker lista, som inte får begränsa skada på barn vars mödrar använt en tidigare "säker" medicin under graviditeten.

Trots detta finns det många kvinnor som kommer att behöva ta en medicin under graviditeten, och vad som måste vägas först är om behovet av medicinering överväger eventuella risker, och även om läkemedlet tillhör vad som anses en låg risk kategori. Det skall påpekas att läkemedel bestäms med låg risk kan förändras, och det är alltid en bra idé att be din läkare att godkänna alla OTC-mediciner du kan ta. Studier kan ändra nuvarande förteckningarna, du bara behöver titta så långt som mediciner som Tylenol ® (paracetamol) för att se att varningar om läkemedlet har utvidgats till att omfatta att se till att personalen inte ta mer än den rekommenderade dosen på grund av risken för leverskada.

En kort lista med OTC-läkemedel som är allmänt accepterade som säkra under graviditet skulle innebära följande medicin:

 • flesta tuggtabletter antacida som Maalox, Rolaids och flöde eller
 • Simethicone i läkemedel som Gas-X
 • Hosta läkemedel som innehåller dextrometorfan eller guaifenesin, eller båda, men inte alkohol, pseudoefedrin eller fenylefrin
 • Acetaminophen
 • Fiber kosttillskott som psyllium skal och metylcellulosa
 • Antihistaminer såsom loratadin, difenhydramin och klorfeniramin
 • Aktuella antibiotika för små nedskärningar

En viktig sak att komma ihåg med receptfria mediciner och graviditet är att läsa etiketterna noga. Läs om kontraindikationer mot att ta medicinen om du är gravid. I likhet med säker lista som gäller för OTC-läkemedel och graviditet är listan över läkemedel du absolut bör undvika om inte dessa läkemedel är läkare rekommenderat och de utgör någon nytta värd risken. Till exempel bör du undvika mediciner som innehåller alkohol, acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen natrium, pseudoefedrin, och fenylefrin. I huvudsak, om du läser en ingrediens på en OTC-läkemedel som inte finns på din "låg risk"-listan, fråga din läkare innan du tar denna medicin.

Du bör också vara medveten om att de flesta naturmedel, finns mediciner och tinkturer kontraindicerat under graviditet. Tala med din läkare om du planerar att vidta några örter, och be honom eller henne för information om deras säkerhet. De flesta örter du skulle äta i livsmedel sannolikt kommer säkert i små doser, men starkt koncentrerade mängder av dem kan förekomma i beredningar, som inte kan vara säker. Behandla ett örtpreparat som du skulle en OTC medicin och få läkare innan du använder det.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.