Vad är transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE)?

transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE) är neurologiska sjukdomar som karakteriseras av degeneration av hjärnvävnaden, vilket leder till ett antal tavlor och små hål för att bilda. När hjärnan undersöks under en obduktion, det ser ut lite som en svamp, som förklarar termen "spongiforma. " Orsaken till TSE är allmänt tros vara ett onormalt protein som heter prion, och för närvarande dessa sjukdomar har inget botemedel.

prioner proteiner som inte innehåller genetiskt material, i stället använder unika hopfällbara beteenden att reproducera sig och smittar friska proteiner längs vägen. Prioner kan överleva extrema temperaturförändringar och olika desinfektionsmedel, vilket gör det mycket svårt att utrota dem. Prionsjukdomar är ett bekymmer i många samhällen på grund av att diagnosen ofta missas, eftersom symtomen kan likna andra villkor, som senil demens. I allmänhet är människor bara diagnosen TSE när de uppvisar egenskaper förknippade med en sällsynt genetisk version, eller när de upplever demens vid en ovanligt ung ålder, och en säker diagnos endast kan erhållas vid obduktionen, eftersom den kräver en inspektion av hjärnvävnad .

Symptomen av TSE börjar vanligen med subtila personlighetsförändringar, och blir successivt sämre som funktion av nervsystemet är stört. Patienter kan ha svårt att gå eller tala, och de ofta upplever våldsamma demens infektionen bokstavligen borrar hål i deras hjärnor. Efter en viss punkt, nervsystemet helt enkelt inte, vilket får patienten att upphöra i koma och dör så småningom.

TSE finns i ett antal djur. Hos människa är det mest kända exemplet förmodligen Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, men andra människor TSE omfatta Gerstmann-Straussler-Scheinker sjukdom, kuru och Fatal familjär insomni. Får och getter kan få scrapie, medan kor få bovin spongiform encefalopati (BSE), även känd som galna ko. TSE har också konstaterats hos rådjur och älg (chronic wasting disease), katter (felin spongiform encefalopati) och mink (transmissibel mink encefalopati).

I alla fall, djur tycks kontrakt TSE genom intag av smittad neurologiska vävnad. Hos djur är den vanligaste orsaken smittat foder, som bruket inklusive utsmält delar i foder för extra protein är ganska vanligt. TSE kan också minskade från hjärnkirurgi, men det är sällsynt att som prioner som ansvarar för TSE kan överleva i autoklav.

Eftersom dessa sjukdomar kan inte botas, är mest behandling inriktad på att hålla patienten bekväma. När TSE misstänks, kan patienterna erbjudas muskelavslappnande medel för att hjälpa dem att hantera de ryckningar och andra fysiska symtom i samband med slutskedet TSE, eftersom kroppen börjar tappa kontrollen. Dessa läkemedel kan också hålla patienter med extrem demens mer avslappnad, vilket gör dem lättare att sköta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.