Vad är skillnaden mellan zonterapi och akupressur?

akupressur och zonterapi är både kaross tekniker som innebär ett tryck på specifika punkter på kroppen för att ta itu med hälsoproblem, men dessa tekniker är radikalt annorlunda. Akupressur innebär att hela kroppen, och det har tusentals år av tradition i Asien bakom sig, medan reflexologi gäller främst fötter, och det utvecklades i det 20th århundradet.

Akupressur bygger på principerna om traditionell kinesiska Medicin (TCM). Även utövare i väst kan erbjuda akupressur oberoende som en form av terapeutisk karosseri, traditionellt i Asien den erbjuds som en del av en rad valmöjligheter i kombination med föreskrifter för örter och samråd om kost och livsstil. Utövare av akupressur tror att genom att fokusera på specifika punkter på kroppen, är de som uppmuntrar flödet av chi eller livskraft, eftersom hygienkrav antas vara orsakad av en obalans i chi är akupressur används för att korrigera denna obalans att göra patienten må bättre.

Reflexologi, utvecklad 1913 av Dr William Fitzgerald och Edwin Bowers, innebär ingrepp i fötter och i mindre utsträckning, händer och öron. Särskilda zoner på fötterna sägs motsvara olika organ, körtlar, och kroppsdelar. När en läkare använder zonterapi, han eller hon träffar det specifika område av foten som överensstämmer med patientens problem.

Ur synvinkel av klienten, dessa tekniker är mycket lika. Båda är minimalt invasiva, vilket gör dem lämpliga för personer på alla nivåer av hälsa, men gravida kvinnor bör vara försiktiga med tekniker som innebär press på fötter. Vanligtvis kunder fortsätter att vara fullt klädd, även om skorna är oftast bort för komfort, och, i fråga om reflexologi, så att fötterna kan nås.

Ur den synvinkel utövaren, tekniken är helt olika. Även om båda är förankrade i asiatisk tradition, med zonterapi utövare tro att de exploatera flödet av chi genom att manipulera fötterna, reflexologi är en mycket senare utveckling, och utövare av traditionell kinesisk medicin inte erbjuder zonterapi behandlingar. Trycket punkter i zonterapi skiljer sig också från dem som används i akupressur.

För kunder som är intresserade av att utforska icke-invasiv former av karosseri, kan reflexologi ibland vara ett bra sätt att börja. Det är väldigt avkopplande, och det inte innebär kontakt i alla delar av kroppen som kan känna sig obekväm, till exempel magen. Om klienter som zonterapi, de kan också experimentera med akupressur, som täcker hela kroppen, om akupressur utförs av en TCM utövare, kommer kunden att få också en klinisk samråd tillsammans med rekommendationer om örter och andra behandlingar att ta itu med underliggande hälsoproblem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.