Vad är skillnaden mellan ibuprofen och Acetaminophen?

Ibuprofen och paracetamol är läkemedel som vanligen rekommenderas för smärtlindring eller feber minskning. Även om båda är effektiva smärtstillande medel eller analgetika, samt effektiva övergångsrör feber, eller febernedsättande medel, är den största skillnaden mellan dem som ibuprofen fungerar också som en anti-inflammatorisk medan paracetamol inte. Ibuprofen är också i allmänhet att föredra framför paracetamol vid längre sikt krävs. Både ibuprofen och paracetamol är allmänt tillgängliga över disk (OTC) och medan de orsaka några biverkningar, de potentiella biverkningar skiljer sig åt.

Säljs som generiska läkemedel samt under varumärken, ibuprofen och paracetamol har blivit känd för att erbjuda tandvärk, muskelvärk och huvudvärk lättnad. Paracetamol, även känd som paracetamol, är den aktiva ingrediensen i välkända åtgärder som Tylenol ® och Excedrin ®. Det fungerar genom att blockera kemikalier som skickar smärta meddelanden och kyla kroppen. Ibuprofen, säljs under amerikanska märken såsom Alvedon ® och Motrin ®, är en icke-steroid antiinflammatorisk, eller NSAID, som stoppar kroppens produktion av smärta som orsakar kemikalier och minskar feber och svullnad. Paracetamol är inte ett NSAID.

Acetaminophen är vanligen mild och innebär inga biverkningar. Som sådant anses det säkert för en mängd olika människor-inklusive barn, gravida kvinnor och personer som upplever magbesvär av acetylsalicylsyra. Det kan dock leda till leverskador om de inte tas enligt anvisningarna. Betydande leverskador kan uppstå om det tas samtidigt med alkohol. Det finns också några interaktionsstudier risker, normalt med blodförtunnande läkemedel såsom Waran ®.

Ibuprofen är också skonsammare på matsmältningssystemet än aspirin, och eftersom det är en NSAID, är säkrare än en steroid läkemedel när de tas på längre sikt för smärtlindring. Tack vare sin effektiva anti-inflammatoriska egenskaper, är det ofta rekommenderas för personer som lider av kronisk smärta orsakad av reumatoid artrit och artros. Det finns dock, hjärtinfarkt och stroke risker för människor att ta ibuprofen under längre perioder. Personer som tidigare haft sådana förhållanden bör konsultera läkare innan du använder läkemedlet.

Båda läkemedelsbiverkningar är också ordinerats av läkare, vanligen i högre doser än vad som finns över disk, för att lindra mer svår smärta. Patienter med kronisk smärta på grund av migrän, artrit eller traumatisk skada, till exempel kan ges högre koncentrationer av antingen paracetamol eller ibuprofen för symtomlindring. Läkare också förskriva dessa läkemedel för att hantera smärta i samband med sjukdomar som gikt eller psoriasis.

Ibuprofen och paracetamol är ofta kombineras med andra receptfria läkemedel för att ge lindring för ett antal vanliga hälsoproblem. Det rekommenderas att man kontrollerar att märkningen på sådana OTC-produkter, innan extra smärtstillande, för att förhindra oavsiktlig överdosering. Läkemedelskombinationer utformade som sömn stöd, medicinering allergi, kall rättsmedel och de är riktade till särskilda sjukdomar såsom mensvärk eller influensa innehåller ofta varken ibuprofen eller paracetamol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.