Vad är skillnaden mellan en epidemi och en pandemi?

epidemier och pandemier hänvisar till spridningen av smittsamma sjukdomar bland en befolkning. Skillnaden mellan en epidemi och en pandemi är tvåfaldigt. Först en pandemi som normalt används för att indikera en mycket högre antalet personer som påverkas än en epidemi, och en pandemi hänvisar till en mycket större drabbade området. I det mest extrema fallet är jordens befolkning drabbas av en pandemi.

En epidemi definieras av en sjukdom eller hälsorelaterade problem som dyker upp i fler fall än normalt kan förväntas . Men i händelse av en pandemi, är ännu mer av den drabbade befolkningen än i en epidemi.

Låt oss ta ett hypotetiskt exempel och ta på sig flera personer kontrakt samma influensaliknande symtom på ett visst område. Låt oss vidare anta att fallen visar upp hela staten, men koncentrationen är lokaliserad i ett fåtal original städer. Några fall tur även upp på andra ställen i landet, men sjukdomen inte fångar på annat håll. I de knutpunkter där den betraktas infektionen ligger kvar mer än man kan förvänta sig normalt se . Detta är ett klassiskt exempel på en epidemi.

Nu ska vi ta samma scenario men tänk antalet smittade börjat växa exponentiellt så att fler och fler fall skulle dyka upp lokalt. När antalet smittade växer mycket snabbt är det sannolikt, med tanke på gynnsamma omständigheter, att epidemin växer till något mer. Nu får vi börja se fall hela landet och antalet smittade är större än till det att en epidemi. Det visar sig i vårt hypotetiska scenariot att mest av befolkningen i landet blir påverkas av denna influensa. Detta är en pandemi.

För att få en finare punkt på det, om hela nationen drabbades men graden av incidensen aldrig höjde sig över att en epidemi , skulle det fortfarande vara betraktas som en epidemi, trots att sjukdomen i landet.

Däremot kanske du har en liten befolkning i ett avlägset område av Afrika, till exempel, är att nästan 100% drabbas av en sjukdom eller hälsoproblem. Eftersom incidensen är så hög, och området relativt utbredd i att den påverkar en hel befolkning, kan detta kallas pandemi.

Du kan se dessa subtila men betydelsefulla skillnader hur begreppen kan vara förvirrande, men normalt epidemier som växer ut ur handen på grund av sjukdomens art och andra faktorer, förvandlas till pandemier.

En pandemi kan vara regionalt lokaliserade om de innebär att fler fall än en enkel epidemi , och en epidemi kan vara utbredd om inte tillräckligt av befolkningen påverkas sikt pandemi . Även i det senare fallet kanske du ser då kallas pandemi av vissa, bara för att det geografiska området är så utbredd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.