Vad är skillnaden mellan en bihåleinfektion och en kall?

Det kan ibland vara svårt att se skillnad på en sinus infektion och en kall, men det finns några nycklar tecken associerade med vardera, vilket kan vara till hjälp vid diagnostisering ena eller det andra. Det första som folk borde förstå är att förkylningar är resultatet av virus, medan en sinus infektion kan uppkomma som en komplikation av ett virus, eller andra tillstånd som allergier, och de kan orsakas av bakterier eller av andra agens som resulterar i sinus svullnad. En del människor lider av kronisk bihåleinflammation eller sinuit och har en tendens att få detta tillstånd, även om de inte har förkylningar först. Frekventa bihåleinflammation fall, mer än tre till fyra år, tyder på att personen bör uppsöka läkare, helst en öron-näsa hals specialist, för att avgöra om det finns metoder för att minska antalet årliga bihåleinflammation.

Vanliga symptom av en kall kan omfatta följande:
 • rinnande eller överbelastad näsa
 • Lätt feber, särskilt i barnen, som är
 • Halsont
 • Trötthet eller en känsla av att köra ner eller trött
 • postnasalt dropp
 • Nysningar

De flesta förkylningar drabbade sin höjdpunkt ungefär sju till tio dagar efter det kalla har börjat, och symtomen brukar försvinna ungefär två veckor efter en kallstart. Symptomen på en sinus infektion, som kan starta under eller efter en förkylning, är mycket olika. Främsta bland dessa är smärta: smärta i huvudet, ont i halsen, ont i pannan eller runt näsan, och ibland käken eller tänderna smärta. Folk kanske framför allt känna att det finns tryck runt ögon, näsa och panna och kände att dessa områden kan vara mycket obehagligt.

En annan indikation på bihåleinfektion är färg nasal slem. I de flesta förkylningar slem är klar, vit eller svagt gul. Med en sinus infektion kan slem vara mörkare gul eller grön. Det kan också ha en speciell lukt och luktsinne kan vara mycket påverkas.

Ett av de sätt en del människor säger att de har en sinus-infektion är att de börjar med en förkylning som inte verkar bli något bättre efter två veckors perioden, men ett kall inte alltid orsakar sinus infektioner, såsom nämns. Allergier, influensor, och ibland även okända faktorer kan resultera i bihåleinflammation. Vad är ännu svårare är att förkylningar och bihåleinflammation dela vissa symtom gemensamt, inklusive postnasalt dropp, överbelastad näsa, trötthet och lätt feber. Alltså för människor som försöker att skilja mellan de två, de största indikatorer är färgen på slem, duration av nästäppa och sinus smärta eller tryck.

En bihåleinfektion får behandlas annorlunda än en förkylning. Människor kan kräva antibiotika om infektionen är bakteriell ursprung. Många som lider av bihåleinflammation hitta lindring i att göra två gånger dagligen nasal tvättar, även om detta kan hjälpa till under en kall också. En annan förskrivna behandlingen är inhalationssteroider för näsan, vilket kan bidra till att minska svullnad i bihålorna. Detta kan användas som en året runt förebyggande för att minska antalet bihåleinflammation.

genomgår mindre kirurgiska ingrepp som utvidgar sinus passager hjälper vissa människor med kronisk bihåleinflammation. Detta är inte alltid nödvändigt, men när folk lider av dessa infektioner ofta kan det göra stor skillnad. Tala med en läkare eller en bra öron-näsa-hals (ÖNH) specialist på om kirurgi kan vara lämpligt med tanke på frekvens och varaktighet bihåleinflammation episoder.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.