Vad är skillnaden mellan en bastu och en ångbastu?

Bastu och ångbad båda använder värme terapeutiskt, men de gör det på olika sätt. I huvudsak använder en bastu torr värme, medan en ångbastu innehåller hög luftfuktighet och värme. Både öppna upp porerna i kroppen, att hjälpa dem att eliminera toxiner genom svett, lindra ledvärk, förbättrar cirkulationen, slappna av badande, och stärker immunförsvaret. Vilket du använder är en fråga om personlig preferens, de flesta människor som inte kan uthärda den torra värmen från en bastu, till exempel, mycket njuta av en ångbastu, medan människor som inte har känslan av ett ångbad tjäna på att använda bastun i stället.

En bastu använder ett värmeelement eller en braskamin i ett slutet utrymme för att höja temperaturen, vanligen över 160 grader Fahrenheit (71 grader). I en traditionell torrbastu, bastu badare sitta eller ligga i bastun för att absorbera den värme, som upphöjer den innertemperatur, stimulerar blodflödet och öppnar porerna. Efter en viss tid i bastun, hoppar den badande ut i ett kallt dopp eller dusch, och sedan vilar i rumstemperatur innan bastun för ytterligare en runda.

Vissa bastur innehålla små mängder av ånga, vanligtvis i i form av kallt vatten som stänkte på bastuaggregatet, eller stenar placeras ovanpå bastuugnen. Ofta är det vatten blandat med eteriska oljor som lavendel för avkoppling eller eukalyptus för att förbättra för att lindra muskelsmärtor och döda bakterier. Den korta utbrott av fukt som orsakas av den ånga som gör att bastun känns mer varm och kan i själva verket skålla bastu badare om bastun är för varm, vilket gör att ångan koka huden det kontakter. Av denna anledning är vatten som används sparsamt i en bastu.

En ångrum hålls på en mycket lägre temperatur, vanligen inte mer än 110 grader Fahrenheit (43 grader), men fuktigheten hålls mycket högt : vanligtvis runt 100%. Badande som går in i en ångbastu vanligen omedelbart omges av ett moln av ånga, och sitta eller ligga på bänkar att absorbera fördelarna med ånga. Kylaren temperatur gör ångbastu drägligare för vissa människor, och bidrar också till astmatiker och andra personer som lider av andningssvårigheter villkor.

När det gäller både en bastu och en ångbastu, bör badande omedelbart utträde om de känner alls dålig och de bör också dricka mycket vätska. Att dricka vätskor hjälper kroppen att eliminera toxiner genom svettning och även förhindrar uttorkning, som ofta orsakar yrsel och svimning. Om du är i en allmän bastu eller ångbastu och märker att någon sjukdomskänsla, hjälpa honom eller henne ut och vinka in en badmästare att hjälpa till.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.