Kan dricka för mycket vatten vara ohälsosamma eller till och med farlig?

dricka för mycket vatten kan vara farligt och har visat sig vara dödliga. Detta kan komma som en överraskning för dieters eller idrottare som är tillsagda att vara säker på att få tillräckligt med vätska. De tillstånd som orsakas av intag av för mycket vatten kallas vatten förgiftning. Det kan ha flera möjliga effekter som snabbt kan orsaka en akut medicinsk situation.

De flesta människor är säkert att dricka sex till åtta glas vatten om dagen, dieters eller idrottare kan försöka få en extra kant genom att dricka mer. Speciellt högpresterande idrottare som maratonlöpare kan över-drink. Detta kan leda till en obalans i kroppens elektrolyter. För mycket vatten kan snabbt bryter elektrolyter som natrium föreningar.

Snabb intag av för mycket vatten översvämningar insidan av celler när natrium är uttömda. Detta natrium utarmning, som kallas hyponatremi kan spräcka celler, antingen från extra press på celler från utan, eller tryck på översvämmade celler. Som celler bristning i olika delar av kroppen, vissa symtom uppstå med snabbhet. Svåra kräkningar och illamående är vanliga. Huvudvärk kan uppträda som hjärnan sväller. En person kan vara förvirrad eller desorienterad.

Symtom framsteg och får krampanfall och koma. Obehandlade fall kan och har resulterat i dödsfall. Fördunklingen incident i Chico, Kalifornien, som ledde till döden för Michael Carrington i 2005 var ett direkt resultat av att dricka för mycket vatten. Samt var Carrington tvingades utföra övningar i en mycket kall källare. Hans död har angetts vara hjärtsvikt från vatten förgiftning.

Runners har kollapsat genom att dricka för mycket vatten snabbt. Vissa sportdrycker ersätta elektrolyter som de ersätter vätskor. Men inte alla drycker som saluförs som "sportdrycker" är likvärdiga. I allmänhet kommer en läkare att kunna berätta en som dricker är bäst när man tävlar i idrott. Förutom löpare nu rekommenderas att dricka när törstig, istället för att få framför törst. Detta bidrar till att minska vätskeintaget till nödvändiga belopp i många fall, men de flesta elektrolyt ersätter drycker är fortfarande bättre val än vatten, som kan konsumeras i överskjutande belopp att tillfredsställa törst.

Generellt för mycket vatten definieras som det vatten som används över vad njurarna kan processen i en timme. Extremt friska njurar skulle kunna behandla cirka 30 gram (ca 0,9 liter) vatten i en timme. En person med njurproblem eller med bara en njure ska dricka mindre, enligt läkarens instruktioner.

Personen med friska njurar skulle kunna utveckla vatten berusning genom att dricka 2 till 3 gånger mer än vad njurarna kan hantera. För en person med njurproblem eller med en njure, för mycket vatten kan definieras som just ett uns eller två över det rekommenderade belopp.

För människor med friska njurar bör det vara helt säkert att dricka två koppar vatten en timme, och för dieter, även en kopp en timme kommer att uppfylla kraven för att få rikligt med vatten. Däremot kan dricka för mycket vatten i snabb följd visa sig vara ödesdiger och bör definitivt undvikas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.