Har det bevisats att en vegetarisk kost är verkligen friskare?

Det korta svaret är ett rungande ja , det har slutgiltigt bevisats genom omfattande världsomspännande studier av oberoende och högt respekterade internationella hälsovårdsmyndigheter kort som en vegetarisk kost är betydligt friskare än en som innehåller kött och animaliska produkter. Detta gäller för alla åldrar, barn som vuxna, och inkluderar gravida och ammande kvinnor.

Studier har visat en direkt statistiskt samband mellan minskad kött konsumtion och ökade hälsofördelar. Risken att utveckla kroniska sjukdomar inklusive högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, njursvikt, benskörhet och cancer, är markant minskat bland vegetarianer och veganer med så mycket som fyrtio procent. Tillsammans med detta positiva nyheter, kanske chanserna för lång livslängd öka med omkring tjugo procent. På grund av dessa fördelar, sjukförsäkringsbolag vanligen erbjuder rabatterade priser till vegetarianer och veganer.

Under årtionden har en gemensam allmän missuppfattning att en vegetarisk kost saknade proteinet. Köttindustrin började en serie av PR-reklam med slogans som "kött är verklig mat, vilket innebär en vegetarisk kost var på något sätt saknas. Allteftersom mer information framkommit om fördelarna med att vara vegetarian, bytt allmänheten missuppfattning. Det blev sedan, vegetarianer kan få tillräckligt med protein, men det är inte lätt, som är lika osant. Det är inte bara lätt att äta en balanserad kost, idén att det kräver särskilda insatser, oavsett om vegetarian eller vegan är mycket överdrivna.

oro när hela kosten är begränsad till ett fåtal livsmedel, vilket är fallet i många länder i tredje världen där ris, till exempel, kan vara det enda krampa. I de industrialiserade länderna, men där människor äter en varierad kost varje dag, äta för mycket protein sannolikt är större än att äta för lite, även för vegetarianer och veganer.

British Medical Association (BMA) var först med att belysa de många fördelarna med en vegetarisk kost i ett 1986 rapport. Baserat på en stor mängd forskning, har funnit att vegetarianer inte bara tenderar att ha lägre kolesterol, men också betydligt mindre fall av koronar hjärtsjukdom, fetma, högt blodtryck, vissa cancerformer, stenar galla och tjocktarm sjukdomar.

Från och med 1983, Kina studien , såg på 6. 500 deltagare under loppet av flera år, dokumentera sina matvanor, livsstil och hälsa. Denna omfattande studie var en kombinerad ansträngning av de kinesiska, Storbritannien och USA. De första resultaten offentliggjordes i 1989, och var entydig. Ju mindre kött som konsumeras, desto lägre risk att utveckla folksjukdomar som anges ovan. Undersökningen avslöjade också västra myten att främja kött som en nödvändig källa till järn. Bland de till stor del vegetarisk-baserade kosten i de kinesiska, hade den genomsnittliga vegetarian dubbelt järn intag av genomsnittet amerikansk medborgare.

högt respekterade Världshälsoorganisationen (WHO) erbjöd sina egna slutsatser om vegetarisk och vegansk kost i en 1991 rapport. Som inte bara bekräftade resultaten från SGT och Kina studien, men också funnit att kött och mejeriprodukter rika kost främja andra sjukdomar också, bland annat osteoporos eller låg bentäthet, och njursvikt. WHO gick så långt att förutspå cancer kris världen nu står inför, baserat på kött-rik kost trender för västländerna. I rapporten klandras uppriktigt regeringar för offentliga kostråd som främjar kött och mejeriprodukter behov livsmedel och uppmanat mer vegetariskt baserad politik där animaliska produkter har förpassats till en frivillig.

En annan organisation att väga in i frågan om vegetarisk och vegan diet var Läkare kommittén för ansvarsfullt Medicin (PCRM) . Denna grupp består av cirka 5. 000 amerikanska läkare, bland annat redaktör för American Journal of Cardiology , William Roberts. Kritiserats av vissa som partiska för deras humana etik, PCRM över mer än 100 publicerade studier från hela världen. Den bekräftade att betydligt lägre sjukdom priser är direkt kopplade till vegetarisk och vegansk kost. I sin rapport från 1995, uppmanade PCRM den amerikanska regeringen att uppdatera via kosten för att återspegla dessa slutsatser. Under 1996 upp regeringens politik detta för första gången och uppgav att en vegetarisk kost är hälsosam, uppfyller rekommenderat dagligt intag, och inte saknar protein.

Ungefär samtidigt som den tidigare forskningen utförs, Oxford studien pågick. Insamling av data över en period som sträckte sig ett överskott av 13 år och omfattade över 11. 000 människor, inte bara bekräftat lägre hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och andra sjukdomar bland vegetarianer, men också hittade en 20% minskning av förtida dödlighet. Enkelt uttryckt, om man äter en vegetarisk eller vegansk kost, du har en 20% större chans att leva längre än om du äter kött, enligt studien.

De positiva resultaten av vegetarisk och vegansk kost är också upprepades av American Dietiska Association (ADA) , som rankas bland listan av förslagsställarna. ADA är en av de mest respekterade rådgivande organ över hela världen.

kritik har framförts i vissa fall när det gäller hur data tolkas, eller den politik av dem som stödde det. Men tills sådan kritik backas upp av överflödiga, fast fackgranskade forskning som orsakar organisationer som ADA, BMA, och WHO att ändra sina ståndpunkter, kan en tilldela belackare "sura druvor. I över två decennier kroppen av den globala medicinska underlagen för vegetarisk och vegansk kost har ökat, är överväldigande, och hittills, är obestridligt.

Med hjälp av den mest respekterade hälsoorganisationer i världen, för den vanliga medborgaren utan ben plocka åt endera kan säkert ta det till hjärtat som en kött-fri kost är inte bara friskare, men fördelarna är statistiskt signifikanta, om än inte djupt välgörande. Om intresserad av de övergår till en vegetariskeller vegankost, se Vad är det enklaste sättet att byta till en vegetarisk kost? "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.