Vilka är skillnaderna mellan manliga Depression och Kvinna depression?

Det finns definitivt stora skillnader mellan kvinnliga och manliga depression. En av de mest uppmärksammade av dessa är att kvinnor har högre livslängd risk för denna sjukdom än vad män. Under sin livstid, har en kvinna en 20% risk att utveckla depression, medan manliga depression förekommer hos ca 10% av männen, att kvinnor dubbelt så stor risk att drabbas av depression.

Flera orsaker finns för ökad risk för denna sjukdom hos kvinnor, även den mycket grundläggande biologiska faktorer som olika könen. Man depression kan vara mindre vanligt att männen inte mens, erfarenhet klimakteriet, och att de inte går igenom den konkreta åtgärden att förlossningen. Dessa skapar stora hormonella förändringar i kvinnor, som kan bidra till en depressiva tillstånd. Däremot är det viktigt att titta på bevis för att manliga depression är ofta underrapporterat, och kvinnor är mer benägna att värdera graden av depression som högre och märker dess existens, medan en del män kan ignorera mild till måttlig depression.

En ytterligare medicinsk faktor som kan spela en roll i den högre kvinnlig depression incidensen tyroidearubbning, särskilt hypotyreos eller låg sköldkörtelfunktion. Förekomst av för lite sköldkörtelhormon, vilket kan bidra till att reglera humör, kan vara en bidragande faktor till att utveckla affektiva störningar. Detta är en mycket vanligare hos kvinnor än det är hos män, och det är ofta inte behandlas lika stort allvar som den borde vara. Det finns en stor tvist inom det medicinska samfundet om när att behandla hypotyreos och om låga normala nivåer av sköldkörtel hormon eller andra sköldkörtelhormoner bör ange behandling.

Sätt på vilket män och kvinnor svara på depression är dramatiskt annorlunda också. Kvinnor kan vara mer benägna att skylla sig själva, ta upp saker som mat som komfort, dra sig tillbaka från sociala aktiviteter, känna skuld och undrar hur de har bidragit till sin egen depression. De kan också vara deprimerad längre tidsperioder, och de är mer benägna att försöka begå självmord.

Män tenderar att få mer utåtriktad, arg, skylla på världen och använder sex, droger och alkohol som en coping-metod. Även om de är mindre benägna att försöka begå självmord när deprimerade, är det mer sannolikt att dö än kvinnor och tenderar att lyckas i sina försök. De kan vara deprimerad för kortare perioder, men också kanske inte är så uttrycksfull när det gäller mängden av depression de känner, och de kan betygsätta som mindre allvarlig än det är.

Det hjälper till att förstå de grundläggande skillnaderna mellan hur kvinnliga och manliga depression kan manifesteras, särskilt om vill diagnostisera detta som en läkare eller sjuksköterska, eller bara som någon oroad över en älskad ett av en viss kön. Det finns ännu fler skillnader och dessa kan hittas på många medicinska webbplatser som utförligt diskutera depression. Ändå är varje individ olika och kan inte enkelt passar in i en enda kategori, och depression oavsett kön är en allvarlig sjukdom. Det är också en sjukdom som svarar bra på medicinsk behandling (vanligen av liknande slag för båda könen), och att terapeutiska åtgärder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.