Vad är skillnaden mellan receptbelagda läkemedel och generiska läkemedel?

Receptbelagda läkemedel är läkemedel som endast är tillgänglig för patienter när en läkare skriver beställningar för just den medicin som skall ges. Genom att vissa läkemedel endast tillgänglig genom recept, regeringar minska risken för att dessa läkemedel kommer att missbrukas eller används felaktigt, och de ser till att läkare kommer att kunna övervaka patienterna när de vidtar särskilda läkemedel. Det finns två typer av receptbelagda läkemedel: varumärke och generiska läkemedel. Det finns några viktiga skillnader mellan dessa typer av mediciner som är viktiga att beakta.

Varumärke narkotika är läkemedel som skyddas av ett patent. Patent beviljas till nya läkemedel när de släpps för att skydda läkemedelsföretaget från försök att kopiera deras droger. Även om ett läkemedel är under patent kan andra läkemedelsföretag inte kopiera det och släpper sin egen version. Denna praxis är utformad så att läkemedelsföretag att ta igen bekostnad av forskning, utveckling och testning av nya läkemedel, så att läkemedelsindustrin har ett incitament att utveckla nya läkemedel.

generiska läkemedel är läkemedel som anses bioekvivalent till ett varumärke drog. Till exempel är albuterol ett generiskt läkemedel som används mot astma. Patenterad varumärke versioner av detta läkemedel innehåller Ventolin ® och Proventil ®. Generiska albuterol inhalatorer är tänkta att vara kemiskt identiskt med version märke, men de brukar kosta mycket mindre.

Läkemedel som säljs under generiska etiketter är billigare eftersom läkemedelsbolagen inte behövde investera enorma summor i deras utveckling Eftersom detta arbete gjordes redan när varumärket versionen släpptes. Dessa läkemedel har samma ingredienser, dosering, rekommendationer, biverkningar och så vidare som generiska läkemedel. De är billigare, eftersom läkemedelsföretagen konkurrera på sin generiska prissättning, i stället för att kunna namn vilket pris de vill för ett patent drog.

När receptbelagda läkemedel lämnas ut kommer de flesta apotekare använda den generiska versionen av drogen, om det är tillgängligt. Detta sparar kostnader för patienter genom att säkerställa att de får ett effektivt läkemedel vid en minskning av märket kostnad. Läkare och patienter som vill varumärke mediciner måste se till att recept kuddar säga "distribueras som skrivit" att varna farmaceut på att varumärket har begärts.

Man kan rimligen fråga sig varför varumärket droger fortsätter att sälja när billigare generiska versioner finns tillgängliga, om två typer av receptbelagda läkemedel är bioekvivalenta. Svaret ligger ofta i skillnaderna mellan inaktiva ingredienserna i droger. I inhalatorn exemplet ovan kan olika ämnen som används som drivmedel i inhalatorn, och förändringen i drivmedel skulle kunna göra en skillnad i patientens hälsa. En patient med en majs allergi, till exempel inte skulle kunna använda en generisk albuterol inhalator på grund av användningen av majs i vissa generiska drivmedel.

Patienter kan också begära ett visst läkemedel vid namn eftersom de har sett det i reklamen, vilket är anledningen till läkemedelsföretag investerar enorma summor i branding och informera om sina läkemedel. Drug annonser säger ofta "ber om det med namn" för att uppmuntra patienter att uttryckligen begära att varumärket, snarare än en generisk version. Vissa läkare kan också ha en preferens för ett varumärke version av receptbelagda mediciner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.