Vad är skillnaden mellan en matintolerans och matallergi?

Medan vissa människor antar att mat allergier och överkänslighet mot livsmedel är samma, det är inte fallet. Varje tillstånd är något unikt, men i båda fallen den enskilde lider med sjukdom kan uppleva lätt till allvarligt obehag. Här är hur man skilja mellan en matintolerans och matallergi.

särskiljande egenskapen för en matallergi är att den allergiska reaktionen innebär en negativ reaktion som utlöser en immunsystemet. När en enskild person är allergisk och inte bara tål en proteinkälla är reaktionen omedelbar och ofta försvagande. Allergiska symptom tenderar att omfatta yttre tecken såsom inflammation, överbelastning i lungorna och luftstrupe, eller ett utbrott av bikupor. Med en födoämnesallergi, söka läkarvård på en gång är nödvändigt, eftersom reaktionen kan vara stark nog att placera individens liv i fara.

Däremot utlöser en matintolerans inte en omedelbar reaktion av immunsystemet. De yttre symtomen kan vara minimal eller tom omöjlig att upptäcka vid första. Ett bra exempel på en matintolerans är oförmågan att smälta socker i mjölken. Detta tillstånd kallas laktosintolerans. Oförmågan att smälta sockret kan leda till en uppbyggd i kroppen som i slutändan kan orsaka problem med njurarna. Samtidigt begränsar en matintolerans av denna typ mängden näringsämnen en person kan få från livsmedelskonsumtion.

En av de vanligaste yttre symtom på matintolerans är återkommande illamående och en allmän känsla av sjukdomskänsla. De obehag tenderar att blekna efter en kort tid och troligen inte kommer att inträffa igen tills personen konsumerar mat som kroppen inte kan tolerera.

Identifiera en matintolerans är något mer komplicerat, eftersom det är nästan omöjligt att fastställa källan till det obehag utan att köra medicinska tester. Upptäcka möjligheten av en födoämnesallergi är ofta en enklare process, eftersom symtomen tenderar att manifestera kort tid efter konsumtion och kan resultera i en allvarlig hälsokris. Det är dock viktigt att söka hjälp av en behörig sjukvårdspersonal för att fastställa den exakta karaktären av allergi eller intolerans.

För personer med en matallergi eller överkänslighet, den vanligaste metoden för behandling är att inte förbruka den mat som orsakar biverkningar. Beroende på vilken typ av biverkning, kan medicinering hjälpa till att minimera eller eliminera symtom i samband med allergi eller intolerans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.