Vad är skillnaden mellan en kronisk och akut medicinskt tillstånd?

Det finns en del missförstånd när läkare eller lekmän använder termen akut eller kronisk sjukdom. Detta har mycket att göra med det faktum att människor ibland kallar sig själva med akut smärta och akut kan definieras som allvarliga, i vissa fall. Problemet är att många människor som har en kronisk sjukdom kan vara svår smärta, så skillnaderna måste bli fullständigt klarlagt.

I huvudsak ett akut medicinskt tillstånd är ett som är normalt kort med plötslig . Om du skär dig själv, eller få en kall, anses dessa akuta tillstånd. De uppträder vanligtvis utan förvarning.

Däremot är den kroniska sjukdomen en som håller länge och ofta utvecklas långsamt. Om du har kronisk smärta, betyder det att du lider av smärta under en längre tid. Om du har en kronisk sjukdom kan det vara en som varar en livstid. De flesta autoimmuna sjukdomar som HIV, lupus eller Hashimotos sjukdom betecknas som kronisk, medan den genomsnittliga förkylning eller influensa är akut. Det finns ett slut i sikte och du kommer att återhämta sig. Detta innebär inte att ett kroniskt medicinskt tillstånd nödvändigtvis är livslångt. Många återhämta sig från en kronisk sjukdom, men det kan ta längre tid än det skulle att återhämta sig från en sjukdom som är akut.

Akut kan också hänvisa till den första etappen av en sjukdom, eller dess symptomdebut . Dessutom vissa villkor är kronisk, även om det finns eftergift av symptom ibland. Till exempel kan du börja få migrän. Även om det fanns dagar du inte får migrän, men du fortsätter att få dem konsekvent, skulle du lider av kronisk migrän, eftersom symtomen fortsätter att växa fram. Alternativt kan du ha en migrän ibland, eller har bara en, i vilket fall villkoret skulle anses vara akut.

Vissa sjukdomar kan börja i akuta medicinska tillstånd och leda till ett kroniskt medicinskt tillstånd. Scharlakansfeber, som orsakas av STREP viruset, när inte behandlats med antibiotika kan skapa otillräcklig hjärtfunktion genom att skapa bakteriell endokardit, bakteriell celler växer i hjärtklaffarna. Före tillkomsten av antibiotika, dog många år efter att ha scharlakansfeber, på grund av denna typ av infektion. Vad som började som akut scharlakansfeber blev ett kroniskt tillstånd.

En akut skada kan också orsaka ett kroniskt tillstånd. Om du har ont i ryggen och behandling lämnar dig med en återstående smärta, flera månader efter skadan, har du utvecklat kroniska smärta. En annan typ av kroniska medicinska tillstånd som orsakas av inledande akuta skador är kvarstående förlamning efter en olycka. Det som börjar som akut blir kronisk.

Med goda medicinska ingrepp, många akuta tillstånd blir aldrig kroniska sjukdomar. I vissa fall dock sjukdomen eller skadan är så allvarlig att den inte kan botas eller fullt upp med sjukvård. Kroniska, obotliga sjukdomar eller skador är mildrades med tanke på vad vård är möjligt att hjälpa patienter leva ett så normalt liv som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.