Vad är skillnaden mellan en akut sjukdom och en kronisk sjukdom?

Många människor förväxlar skillnaden mellan en akut sjukdom och en kronisk sjukdom. En akut sjukdom varar bara en kort tid, men kan påbörjas snabbt och har intensiva symtom. Däremot ger en kronisk sjukdom symtom för ganska lång tid, som varar i tre månader eller mer.

Ofta är människor förvirrade om vad som utgör en akut sjukdom. De tror att en akut sjukdom är alltid svår. I verkligheten kan en akut sjukdom vara mild, svåra eller till och med dödlig. Begreppet akut visar inte svårighetsgraden av sjukdomen. I stället anges det hur länge sjukdomen varar och hur snabbt den utvecklas. Exempel på akuta sjukdomar inkluderar förkylning, influensa, och STREP hals.

En kronisk sjukdom är ihållande. Det varar en längre tid och kan återkomma. Precis som en akut sjukdom, kan en kronisk sjukdom vara mild, svåra eller dödliga. Exempel på kroniska sjukdomar inkluderar njursjukdom, cancer och diabetes. Till skillnad från en akut sjukdom är en kronisk sjukdom som kan utvecklas över tiden istället för att ha en plötslig.

Vissa akuta sjukdomar kan lösa själva, utan kräver betydande medicinsk vård eller behandling. Till exempel kan en person tillfriskna från influensa hemma, utan att receptfria läkemedel eller som kräver vård av en läkare. Lunginflammation, å andra sidan, är en akut sjukdom som ofta kräver läkarvård och receptbelagda läkemedel. Ofta är sjukhusvård krävs också.

Kroniska sjukdomar kräver ofta om hand av en läkare eller sjuksköterska och användningen av receptbelagda läkemedel. Ibland är sjukhusvård krävs också. Ett exempel kan en person med diabetes behöver träffa en läkare regelbundet och tar receptbelagda läkemedlen. En individ med njursjukdom kan kräva professionell medicinsk vård, medicinering och dialys. Ofta kan medicinsk åtgärd göra en individ med en kronisk sjukdom mer bekvämt, men oftast kroniska sjukdomar kan inte botas.

I USA ensam, det finns mer än 90 miljoner människor kämpar med kroniska sjukdomar. Runt om i världen är siffrorna ännu mer häpnadsväckande. De vanligaste kroniska sjukdomar inkluderar hjärtsjukdomar, cancer, kronisk obstruktiv lungsjukdom och diabetes. Alla dessa sjukdomar är livshotande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.