Vad är skillnaden mellan den medicinska Suffix-ectomy,-Tomy, och-stomy?

medicinska suffix-ectomy,-tomy eller-otomy, och-stomy eller-ostomy alla beskriva olika typer av kirurgiska ingrepp. Även om vart och ett av dessa medicinska suffix innebär att öppna en patient och kapning, den teknik som används skiljer sig markant från varandra, liksom slutresultat. Speciellt för människor att gå in på operation, att förstå skillnaden mellan dessa medicinska suffix kan vara avgörande för förståelsen av kirurgiskt ingrepp som kommer att utföras.

I en -ectomy , är något aktivt bort från kroppen. Till exempel, en kvinna med bröstcancer kan få en lumpectomy, där klumpar av misstänkta cancervävnaden tas bort från bröstet. Du kan tänka på en-ectomy som klipper ut, som avslutas med något tas bort. Många-ectomies är invasiva, och de används för att behandla allvarliga medicinska tillstånd som inflammationer och cancer.

Ett förfarande som slutar i en -Tomy eller -otomy är ett förfarande som innebär att minska, men inte tas bort. Till exempel, i en lobotomi, är en del av hjärnan skära bort från resten, men lobotomerade del inte aktivt bort. En "-otomy" är bokstavligen ett "snitt". Dessa typer av förfaranden som används ofta i undersökande operation för att få en uppfattning om vad som händer i kroppen utan att ta bort något, som i fallet med en gastrotomy, där magsäcken öppnas för att möjliggöra en läkare för att se insidan.

förfaranden som innebär ett -stomy eller -ostomy är operationer där ett hål görs i kropp. Dessa typer av förfaranden som vanligen används för att infoga hamnar som kan användas för att leverera näring eller droger. Ett berömt slag av-stomy är en trakeostomi, ett förfarande där ett hål görs i luftstrupen. Förfarandet ger omedelbar tillgång till luftvägarna, och det kan användas i både akut och kronisk inställningar.

Dessa medicinska suffix är bara några bland många termer som ofta används inom medicinen, men att förstå Skillnaden kan hjälpa patienter vet vilken typ av operation är under diskussion, särskilt för patienter som känner sina latinska och grekiska namn för olika kroppsdelar. Många andra termer kan användas för att beskriva olika typer av kirurgiska ingrepp och medicinska behandlingar, och vissa tycker att studera medicinska suffix och prefix vara ganska intressant, och användbart när det gäller att titta på medicinsk dramer på TV.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.