Vad är skillnaden mellan artärer, vener, blodkärl och kapillärer?

artärer, vener och kapillärer i själva verket alla former av blodkärl, bara med olika former och roller i kroppen. Blodkärl är en integrerad del av blodomloppet, som överför syre och viktiga delar av livet runt kroppen och tar bort avfall. De tre vanligaste typerna av blodkärl spelar sin egen roll i detta komplexa system, hjälper till att hålla en mänsklig kropp fungerar at full styrka och hälsa.

artärer är those blodkärl som transporterar blod bort från hjärta. Detta innebär att med två undantag, är artärer som transporterar mycket syresatt blod för att transportera syre till vävnader i kroppen. Artärer är det högre trycket en del av blodomloppet, eftersom de får blod från hjärtat. Trycket i artärerna skiljer mellan när hjärtat kontrakt och när det expanderar i systoliskt och diastoliskt tryck, respektive. Det är detta tryck förändring som kan kännas som en puls.

Den största artär i kroppen är i aorta, i hjärtat. Aorta mottar blod från hjärtats vänstra kammare och sedan viker av i mindre och mindre artärer och vände till slut till arterioler och som förser kapillärerna med blod. Pulmonell artärer är en annan speciell typ av artär, som bär deoxygenated blod från hjärtat till lungorna, när de kan fyllas på, disponera sina kolmonoxid och samla in syre.

Veins är de blodkärl som för blod tillbaka till hjärtat, med några smärre undantag. För det mesta, vener bär deoxygenated blod tillbaka till hjärtat, även om detta inte är fallet i någon lung-eller navel ådror, om de utför syresatt blod. Ådror är i grunden rör som bara kollapsa när de inte fylls med blod. Inom vener är klaffar som håller blodet flyter mot hjärtat, snarare än att dras ner och samla genom effekterna av allvar.

Det blod som bärs av vener, förutom att ha lite syre, är också fylld med koldioxid och olika former av cellulära avfall. Blod rör sig genom venerna tillbaka till hjärtat, där det går in i höger kammare, där det sedan pumpas in i lungorna genom lungpulsådern, och sedan tillbaka genom hjärtat via vänster förmak.

Både vener och artärer är lättast definieras inte av syrehalten i blodet, vilket är generellt hög för artärer och låg för venerna, men inte alltid, utan snarare av ledning av blodflödet. Artärer alltid går blod bort från hjärtat, medan vener alltid går blod mot hjärtat. Kapillärer, å andra sidan, agerar som mellanhänder, som förbinder arterioler och venules.

Kapillärerna tjäna funktion i cirkulationssystemet att hjälpa till att underlätta utbytet av olika saker mellan blod och vävnad. När artärerna få blod till ett område av vävnad, pump de blodet i kapillärerna, som sedan kan huvudsakligen droppa bort syre, vatten och näringsämnen. Vävnaden kan sedan förfoga över dess cell avfall och koldioxid, som kapillärerna sedan pumpen tillbaka in i venerna ska återlämnas till hjärtat och lungorna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.