Vad är skillnaden mellan Over-the-counter och receptbelagda läkemedel?

Det finns ett antal skillnader mellan receptbelagda och receptfria läkemedel, vilket alla som besökt en akutmottagning eller husläkare för behandling kan intyga. Over-the-counter läkemedel är i allmänhet avsedda för mindre åkommor såsom matsmältningsbesvär, huvudvärk eller hosta, medan receptbelagda läkemedel kan användas för att behandla de stora sjukdomar såsom diabetes, cancer eller hjärtsjukdom, till exempel. Over-the-counter läkemedel är vanligtvis inte framtagen för att vara lika stark som deras recept motsvarigheter, även om detta inte nödvändigtvis en diskussion om deras effektivitet.

En skillnad mellan receptbelagda och receptfria läkemedel är tillgång. Endast behörig och legitimerad vårdpersonal kan beställa receptbelagda läkemedel till sina patienter, och endast kvalificerad apotekare kan fylla dessa beställningar. Over-the-counter mediciner, dock inte kräver ett recept, och många kan köpas i andra butiker än apotek. Ett receptfritt läkemedel är avsett för en viss patient, och kan inte lagligt delas med andra. Over-the-counter läkemedel, howe21ver, kan delas ut till någon vän, kollega eller familjemedlem som lider av samma sjukdom, så länge som korrekt dosering instruktioner följs.

En annan skillnad mellan receptbelagda och receptfria läkemedel är formulering. Receptbelagda läkemedel är oftast formulerade att en terapeutisk styrka för att läkaren att ge en aggressiv behandling. Obehörig användning av ett receptbelagt läkemedel kan hamna i tragedi, eftersom det finns ett antal interaktioner beaktas innan patienten får medicinen. Over-the-counter läkemedel, å andra sidan, är allmänt formulerade att en styrka som anses "säker och effektiv" av Food and Drug Administration (FDA). Om dosering följs ordentligt, många över de receptfria läkemedel kan användas tillsammans utan risk för farliga interaktioner eller överdoser.

Kostnaden är en annan skillnad mellan många receptbelagda och receptfria läkemedel. Nästan alla receptbelagda läkemedel formuleringar skyddas av patentlagstiftning för ett visst antal år, vilket innebär att läkemedelsföretaget ansvarar för att skapa ett receptbelagt läkemedel kan prissätta sina exklusiva läkemedel i enlighet därmed. Endast ett läkemedel tillverkare kan göra ett recept sömn stöd kallas Ambien ®, till exempel, även om andra receptbelagda läkemedel kan uppnå liknande mål. Mest över disk läkemedel formler inte längre är patentskyddade hemligheter, dock ett antal företag kan producera acetylsalicylsyra eller hostmedicin och tävla sida vid sida på butikshyllan.

Receptbelagda läkemedel omfattas också av många försäkringar, vilket innebär att patienterna endast betala en mindre självrisk till gagn för dyra receptbelagda läkemedel. Over-the-counter läkemedel är sällan omfattas av en försäkring, vilket innebär att konsumenten måste betala hela marknadspriset för dessa läkemedel. Vissa över disk mediciner speciellt sådana som en gång var tillgänglig receptbelagda, kan vara måttligt dyra, men de flesta över disk läkemedel för rutinmässig sjukdomar i allmänhet är billiga. Även ett receptbelagt läkemedel eller inte ha en billigare generisk version, en över disk läkemedel som tillverkats av ett erkänt företag som Bayer kan komma att konkurrera med billigare butikernas egna märken eller liknande läkemedel som tillverkats av mindre kända företag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.