Vad är skillnaden mellan Godartade, cellförändringar och malignt?

Upptäckten av en subkutan knöl eller en ovanlig hud tagg eller mullvad kan vara en källa till oro för de flesta. En professionell undersökning av tillväxt eller tumören ger ofta svar om dess natur och dess potential för framtida skada. En tumör eller tillväxt kan anses vara godartad, precancerösa eller maligna beroende på dess struktur och grundläggande orsaken. I bästa fall skulle vara en godartad tumör, som utgör liten eller ingen skada, medan det värsta scenariot skulle vara en elakartad tumör, vilket tyder på en farlig cancersvulst redan har utvecklat.

En godartad tumör eller tillväxt skiljer sig från en malign eller precancerösa tillväxt i ett större sammanhang. En godartad tumör struktur är fristående, vilket innebär att det inte kommer att söka andra vävnader att konsumera eller sprida sig till andra delar av kroppen. Detta innebär inte en godartad tumör kommer att vara helt smärtfri eller inte växer i storlek, men den kommer inte förstöra omgivande vävnad och kommer inte att bli elakartade tiden. Många godartade tumörer eller utväxter kan behandlas medicinskt eller kirurgiskt utan att cell-dödande strålning eller kemoterapibehandlingar.

En tumör eller tillväxt diagnostiseras som malignt är dock per definition en cancersvulst situation. En elakartad tumör innehåller celler som har börjat växa okontrollerat och aktivt söka mer vävnad att konsumera. Det finns inget sådant som en godartad malignitet. En elakartad svulst är inte fristående som en godartad tillväxt, och kommer att fortsätta att sprida så länge det fortsätter att hitta frisk vävnad. Bitar av en elakartad tumör skulle kunna bryta av från den ursprungliga källan och sprids till andra delar av kroppen också.

Det finns också ett tillstånd som ligger någonstans mellan godartade och elakartade. Vissa svulster eller tumörer har potential att bli elakartade, men deras celltillväxt har ännu inte blivit okontrollerad. Ett antal hud taggar och mullvadar omfattas av denna beskrivning av allvarliga cellförändringar . En precancerösa tumör eller tillväxt är inte helt ofarliga, men den har inte blivit aggressiv nog för att betraktas maligna. Den allvarliga cellförändringar i tillväxt kan svarar bra på medicinsk eller kirurgisk åtgärd, men en läkare kanske vill följa sitt beteende innan riskera en övergång till fullt utvecklad malignitet.

Kort sagt, är en godartad tumör fristående och bör inte utgöra några långsiktiga skador. En elakartad tumör innehåller aktiva cancerceller och kan kräva aggressiv behandling före långsiktiga skador inträffar. En precancerösa tumören har potential att bli elakartade, men i dess nuvarande skick är bara en anledning till ökad oro och närmare observation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.